Stručna znanja koprivničkih knjižničara traže se i izvan Hrvatske

27. studenoga 2015.

Možda je nedovoljno poznato da se ekspertize knjižničara iz Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica traže i izvan granica Hrvatske. U  tijeku ove godine oni su nekoliko puta bili pozivani na međunarodne radionice, konferencije i kongrese kako bi podijeli svoja stručna znanja i iskustva, a sve na trošak organizatora.    

Tako je Dijana Sabolović-Krajina na preporuku knjižnice Goethe Instituta Kroatien i njezine voditeljice Snježane Božin iz Zagreba sudjelovala na radionici „Encouraging reading pleasure“ u Ateni, 10. i 11.2.2015. Organizator radionice, Goethe Institut iz Atene,  okupio je  eksperte u poticanju čitanja iz cijele jugoistočne Europe. Cilj im je bio da dođu do kreativnih ideja za bolju promociju svojeg online portala „Poticanje čitanja“, koji se bavi temama čitanja, poticanja i istraživanja čitanja u zemljama jugoistočne Europe i u Njemačkoj te predstavlja uspješne primjere poticanja čitanja za različite ciljne skupine. Istovremeno, želja je bila da se ojača  mreža stručnjaka različitih profila (knjižničara, književnika, nakladnika, znanstvenika i dr.), koji se strastveno bave ovim područjem. Dijana Sabolović-Krajina, osim što se bavi znanstvenim i praktičnim aspektima čitanja u knjižničarstvu, bila je i deset godina predsjednica Hrvatskoga čitateljskog društva u razdoblju 1996.-2006., pa je to bio dodatni razloga za poziv na ovaj međunarodni skup.

Danijela Petrić, voditeljica Dječjeg odjela koprivničke Knjižnice, također je na poziv Goethe Instituta nedavno sudjelovala na radionici za poticanje čitanja u Sarajeva, 5. i 6.11.2015., koja je okupila stručnjake različitog profila iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Danijela Petrić je pozvana na ovaj skup kao vrsna stručnjakinja za poticanje čitanja kod najmlađih pa  je podijelila s ostalim sudionicima svoja iskustva i bogata znanja posebice u provođenju programa „Knjige za bebe“ i „Pričaonica za bebe i malu djecu“. 

Na poziv poljske Zaklade za razvoj informacijskog društva (FRSI) Dijana Sabolović-Krajina je sudjelovala na 6. kongresu  poljskih knjižnica u Varšavi, 22. -23.10.2015.  Cilj ovog stručnog skupa također je bio umrežavanje knjižničara sa stručnjacima različitog profila te razmjena najboljih praksi i ideja iz drugih zemalja.  Tema kongresa je bila usredotočena  na jedan od glavnih prioriteta europskih zemalja, a to je multikulturnost,  interkulturalni dijalog i uloga knjižnica u razvoju modernih društava. Organizatori su na internetu došli do podataka o Knjižnici „Fran Galović“ i njenim  programima podrške Romima te su, prema vlastitim riječima, bili impresionirani njihovom sveobuhvatnošću. Poziv da se o tim programima održi izlaganje poljskim kolegama stigao je zbog toga što su organizatori prepoznali da koprivnički model multikulturne knjižnice potpuno zadovoljava njihov  pristup i razradu multikulturne knjižnice koji i sami žele promovirati, a bazira se na temelju suradnje, uključenosti, osnaživanja i vidljivosti manjinskih skupina.

Posljednji ovogodišnji poziv na međunarodna stručna okupljnja vezan je uz odlazak Ane Škvarić, voditeljice bibliobusne službe Knjižnice „Fran Galović“ Koprivnica, koja je izabrana u jakoj konkurenciji da kao jedna od tri sudionice iz Hrvatske postane član međunarodne mreže educiranja budućih knjižničnih inovatora i lidera u regiji Balkan. Ona će od 25. do 29.11.2015. sudjelovati u Solunu, drugom po veličini gradu u Grčkoj, na ne-konferenciji „Future library“ i radionicama kojima je cilj jačanje potencijala knjižničara i knjižnica kao faktora razvoja svojih lokalnih zajednica i  društva u cjelini.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice