Što je ekološki otisak i kako ga smanjiti te uživati pri tome – primjer Recikliranog imanja Vukomerić

21. svibnja 2015.

Nastavljajući  ovogodišnji niz atraktivnih predavanja i zanimljivih predavača, Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica dovodi u goste Dražena Šimlešu, koji će u srijedu, 27.5.2015. u 19 sati u Čitaonici tiska  održati  predavanje u sklopu programa „Zelena knjižnica“. 

Dražen Šimleša je aktivist ZMAG-a (Zelena mreža aktivističkih grupa), viši asistent na Institutu „Ivo Pilar“, predavač kolegija „Globalizacija“ na Mirovnim studijima te „Globalno društvo i održivi razvoj“ na Hrvatskim studijima.  Autor je nekoliko znanstvenih radova i knjiga. Jedna od njegovih novijih  knjiga nosi naslov „Ekološki otisak: kako je razvoj zgazio društvenost“, a s njezinim temama  autor će nas detaljnije upoznati na primjeru Recikliranog imanja Vukomerić.

Ekološki otisak zadnjih godina sve više postaje pojam kojim se pokazuje naš odnos prema planetu i resursima, potrošnji i okolišu, ali i prema drugim ljudima i pravednoj raspodjeli onoga što nam Zemlja pruža i daje. 

Permakultura kao model društvenog dizajna i razvoja počiva upravo na ta tri etična principa: briga za ljude, briga za Zemlju i pravedna raspodjela. Permakultura se koristi kao alat za smanjenje ekološkog otiska na Recikliranom imanju Vukomerić , koje je baza centra znanja za društveni i održivi razvoj u Republici Hrvatskoj – područje održivog življenja i razvoja permakulture udruge ZMAG. U prvom dijelu predavanja govorit će se  o ekološkom otisku, načinu na koji se mjeri i kakvo je trenutno stanje u svijetu i u Hrvatskoj i što možemo poduzeti da ga uravnotežimo. U drugom dijelu predavanja odlazi se još više na osobnu razinu predavača i predstavlja se priča Recikliranog imanja Vukomerić i sva raskoš životnog ushita, radovanja, ispunjavajućeg rada, razvoja i učenja, širenja dobrih priča i ponekad problema i posrtanja, međuljudskih napetosti i nerazumijevanja, financijskog kaskanja za željama i snovima, i svime što je dio života u jednoj ovakvoj priči.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice