Sedmi TEDx u Knjižnicu je doveo pet novih zanimljivih govornika i brojnu publiku

25. travnja 2016.

Sedmi po redu TEDx Koprivnica Library održan je ove subote u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici “Fran Galović”. Šest izdanja koja su ovoj konferenciji prethodila jasno su pokazala da “ideje vrijedne širenja” u Koprivnici nailaze na itekako dobar odaziv, stoga su ovoga puta organizatori uveli besplatne ulaznice koje su vrlo brzo razgrabljene. Sedmome TEDx-u tako se odazvalo stotinjak Koprivničanki i Koprivničanaca koji su na Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice došli poslušati što ima za reći novih pet zanimljivih govornika.

Podij označen crvenim “X” prvi je preuzeo naš sugrađanin Anđelo Jurkas – učitelj, glazbenik, novinar, pisac i publicist, diplomirani pravnik, ali možda najpoznatiji kao stručnjak za popularnu ili, skraćeno, pop kulturu. Jurkas je svoje izlaganje otvorio “Lazarusom” nedavno preminulog Davida Bowieja te opisao na koji način pokušava uvesti pop kulturu kao predmet u hrvatske škole – jedno takvo predavanje početkom ovoga mjeseca održao je upravo u koprivničkoj Obrtničkoj školi – i zašto je to važno. Time bi, kaže, mladi naraštaji bili u sklopu školskog kurikuluma izloženi novim sadržajima s kojima se ne susreću kod kuće, ali bi stekli i sposobnost detaljnijeg razumijevanja sadržaja kojima su svakodnevno izloženi.

Pred koprivničku publiku potom je stala Vitomira Lončar koje se sjećamo s malih ekrana kao Bucke iz popularne Malavizije, ali i iz drugih uloga. Između ostaloga, ravnateljica je kazališta Mala scena, ali i docentica na Filozofskom fakultetu. Njen je moto “zapali jednu svijeću i bit će manje mraka”. Vitomira boluje od epilepsije, kao i 40-ak tisuća drugih hrvatskih građana, i za razliku od većine ne ustručava se javno govoriti o toj bolesti. Epileptičari su, kaže, često diskriminirani i stigmatizirani, ali to ih ne treba i ne smije sprječavati u ostvarenju svojih snova i ambicija, što i sama pokazuje vlastitim primjerom. S tim na umu odlučila je napraviti i prvu kazališnu predstavu u Europi s tom temom.

Treći je na redu bio Siniša Bosanac, bivši koprivnički gradski vijećnik, prvenstveno – kako kaže – roditelj, ali i zagriženi aktivist koji upravo na taj način nastoji pokazati kako aktivizam itekako može biti “ispravljač” društva i društvene nepravde. Siniša je član Facebook grupe “Pomozimo djeci s invaliditetom” koja je prerasla u veliku inicijativu čije je dosad najveće postignuće izmjena diskriminatornog prijedloga zakona u Hrvatskom saboru – Zakona o doplatku za djecu. Inicijativa je time lani zaslužila i nagradu “Ponos Hrvatske”, a njeno geslo “S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom ne” primjereno opisuje i Sinišin stav o ovome problemu s kojim je i osobno suočen.

Četvrti govornik bio je Dražen Glavaš, predavač poslovne etike i liderstva na VERN-u. Tema njegovog izlaganja bila je “Kršćanin, a korumpiran?” Okupljenima je objasnio kako i najmanji i najbezazleniji neetični činovi zapravo vuku dalekosežne posljedice te kako upravo po kršenju etike (a i zakona) tvrtke i pojedinci najčešće dospijevaju u medije; znatno rjeđe pozitivnim primjerima. Njegova je inspiracija Biblija i moralna načela opisana u Novom zavjetu te smatra da bi cijeli sustav, od najnižih do najviših razina, znatno bolje funkcionirao kada bismo se svi pridržavali tih osnovnih etičkih principa i to ne samo kršćani, budući da se radi o univerzalnim preporukama ili pravilima, kako kome drago. Predstavio je i rezultate prvog istraživanja provedenog na tu temu te se zapitao kako to da se 90% stanovništva Hrvatske deklarira kršćanima, a Hrvatska je istovremeno među pet najkorumpiranijih europskih zemalja.

Posljednja govornica sedmog koprivničkog TEDx-a bila je Alis Marić, osnivačica Facebook stranice “Čitaj knjigu”. Nakon dva desetljeća korporativne karijere, Alis je bila primorana suočiti se s iznenadnim otkazom, što joj i nije tako teško palo zbog velikog stresa kojemu je bila izložena na poslu. Umjesto da padne u očaj, posvetila se svojoj ljubavi: knjigama.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice