Sastanak koprivničkih stručnjaka o provođenju Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“

17. siječnja 2017.

Sastanak koprivničkih stručnjaka o provođenju Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“ 

U četvrtak, 19. siječnja 2017. u 11 sati u Čitaonici tiska Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica održat će se sastanak koprivničkih stručnjaka iz dječjih vrtića, srednjih i osnovnih škola te knjižnica kako bi se prikupile ideje i dogovorile aktivnosti i programi za  uključivanje u Nacionalnu kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“.

Kampanju je u rujnu 2016. godine inicirala knjižničarska zajednica, konkretno Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama Hrvatskoga knjižničarskog društva u suradnji s brojnim partnerima. Provodit će se do rujna 2017. godine.

Povod pokretanju kampanje su procjene su da pet do deset posto populacije u Hrvatskoj ima disleksiju. Ako se na vrijeme ne dijagnosticiraju, teškoće čitanja mogu dovesti do odustajanja od učenja i utjecati negativno na ostale vidove života. Nažalost, u Hrvatskoj nema sustavnog i organiziranog istraživanja teškoća čitanja i disleksije. Postojeći Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03) onemogućava produkciju većeg broja knjiga i ostalih publikacija prilagođenih osobama koje imaju navedene teškoće. Umrežavanjem i poticanjem na akciju različitih dionika u društvu, škola, fakulteta, državnih, lokalnih i civilnih organizacija, nakladnika, te svih zainteresiranih osoba želimo promijeniti ovakvo stanje.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica zajedno s koprivničkim dječjim vrtićima, školama i udrugama pridružuje se  kampanji, čiji  su ciljevi:
•    senzibilizirati javnost o problemima i potrebama osoba s teškoćama čitanja i disleksijom
•    educirati o teškoćama čitanja i poboljšati međuinstitucionalnu suradnju stručnih suradnika
•    pružiti podršku i savjetodavnu pomoć obiteljima, učiteljima i odgajateljima.

Kako bi ostvarila ove ciljeve Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica planira organizirati različite oblike aktivnosti u suradnji sa stručnim suradnicima u koprivničkim školama, dječjim vrtićima i COOR „Podravsko sunce“  – logopedima, defektolozima, pedagozima, psiholozima, školskim knjižničarimaa. Planiraju se  izložbe, predavanja, radionice, savjetovanja i tribine za sve interesne skupine – djecu, mlade, roditelje, učitelje, nastavnike i sve druge zainteresirane.   

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice