Sakupljanje uspomena na 1. svjetski rat

1. listopada 2014.

Ako imate obiteljska sjećanja i predmete iz Prvog svjetskog rata, posjetite Knjižnicu i čitaonicu „Fran Galović“ Koprivnica 10. i 11.10.2014. 

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica bit će jedna od nekoliko institucija u Hrvatskoj u kojoj će u suradnji s Muzejom grada Koprivnice i Povijesnim društvom Koprivnica provoditi kampanja sakupljanja uspomena na Prvi svjetski rat i to u petak, 10. i subotu, 11.10.2014. Bit će to dio međunarodnog, europskog projekta „Europeana 1914. – 1918.“, kojim se formira digitalna arhiva o Prvom svjetskom ratu. U sklopu ovog projekta već su digitalizirane stotine tisuća izvora iz arhiva, muzeja, knjižnica i iz osobnog vlasništva pojedinaca te je ta građa dostupna široj javnosti na internetskoj stranici  www.europeana1914-1918.eu  koja je tako postala najvažnijom zbirkom sadržaja vezanih uz Prvi svjetski rat.

Pozivaju se svi građane Koprivnice, koprivničke okolice i Županije, koji imaju sjećanja na članove svojih obitelji – sudionike Prvog svjetskog rata i predmete (fotografije, dopisnice, dnevnike, odlikovanja i sve drugo osim oružja) da osobno posjete Knjižnicu u petak, 10. 10. od 10.00 do 17.00 sati  ili subotu, 11.10. od 10.00 do 13.00 sati. Sjećanja će se zapisati, a predmeti skenirati i pohraniti u europski digitalni arhiv te na licu mjesta vratiti vlasnicima.  Za dodatne informacije i dogovore moguće je obratiti se u Knjižnicu na tel. 622-131.

Cilj je od zaborava sačuvati sjećanja na sudionike Prvog svjetskog rata iz Koprivnice i koprivničkog kraja, osvijetliti stradanja naših predaka i istaknuti antiratnu svrhu cijelog projekta. Prikupljena građa koristit će se za istraživanja obiteljskih povijesti, kao i za znanstvena i druga istraživanja.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice