S „Indijancem“ na zadatku – podrijetlo najpoznatije razglednice glavnog koprivničkog trga

21. svibnja 2014.

S „Indijancem“ na zadatku – podrijetlo najpoznatije razglednice glavnog koprivničkog trga

Među mnogobrojnim zanimljivostima koje kriju raznovrsne zbirke Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica nalazi se i knjiga Gjure Grisbacha Tragom Indijanca (Zagreb: Design Art, 1998.). Čitajući ovu knjigu susrećemo se s jedinstvenim djelom koje objedinjuje autobiografske zapise i putopisnu foto-reportažu, a između ostaloga otkriva nam podrijetlo najpoznatije razglednice koprivničkog gradskog trga iz tridesetih godina prošlog stoljeća.
A sve je krenulo davne 1931. kada je Strossmayerova Akademija u Zagrebu angažirala mladog i spretnog fotografa Gjuru Griesbacha za nastavak akcije sustavnog popisivanja i fotografiranja hrvatskih umjetnina. Iza G. Griesbacha tada je već solidan opus dokumentarnih i umjetničkih fotografija objavljivanih u poznatoj reviji „Svijet“. Njegov otac Ljudevit bio je jedan od najznačajnijih predstavnika hrvatske moderne fotografije te izdavač poznatih foto razglednica pod imenom vlastite tvrtke „Griesbach i Knaus“. Odrastavši u takvom okruženju Gjuro je i sam krenuo u svijet fotografije te je nakon školovanja u Berlinu donio svježe ideje i pristup fotografiji. S velikom ljubavlju prema ljepoti hrvatskih krajeva i spomenika kulture nastale su važne i vrijedne snimke, dragocjeni fotografski opus baštine.
U vrijeme kad su motori i automobili još bili rijetkost, a putovanja po neuređenim cestama trajala danima, G. Griesbach ponosni je vlasnik motora – isprva Harley Davidsona, a potom Indian Big Chiefa. Potonjim motorom pratio je kralja Aleksandra I. na njegovom boravku po Hrvatskoj 1931., a zahvaljujući snimci kralja na dotičnom motoru (koju je poslao američkoj tvornici i oni je objavili u svojim novinama pod naslovom „Kralj Jugoslavije vozi Indian“!) dobio je najnoviji model sa četiri cilindra. U sjećanjima na taj događaj napisao je u knjizi: „U to doba samo samo Đuro Gavrilović, sin tvorničara svjetski poznate Gavrilović salame, i ja imali motore s četiri cilindra“. Na omiljenom motoru „Indijancu“ odvozio je brojne rute, snimio brojne crkve, samostane, trgove i gradove. Putovao je i Podravinom, a s jednog od tih putovanja nastale su i snimke koprivničkog glavnog gradskog trga, koje su se pojavile u izdanju tvrtke Griesbach i Knaus 1935. godine. Vrlo često reproducirane u različitoj literaturi o Koprivnici ove kvalitetne foto razglednice nalaze se i u zbirci starih razglednica Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice