Razgovori o urbanističkoj, arhitektonskoj i kulturnoj budućnosti Koprivnice

11. studenoga 2016.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica orgnizirala je u sklopu proslave Dana grada Koprivnice dva programa kojima je cilj pomoći Gradskoj upravi u definiranju koncepta nove zgrade gradske knjižnice –  multimedijskog centra. 

 

U subotu, 5. 11. 2016. održan je program pod nazivom Idemo u novu knjižnicu!, koji se sastojao od šetnje do lokacije buduće, nove knjižnične zgrade „s one strane parka“, kod župne crkve sv. Nikole na uglu Školske ulice i ulice Đure Estera. Renomirani koprivnički stručnjaci razgovarali su sa zainteresiranim građanima o tome zašto je dobro da buduća, nova zgrada knjižnice bude baš na toj lokaciji, kakva je veza ovog prostora s novim muzejom, muzejskim trgom te urbanističkim planiranjem i razvojem našeg grada.

Dr. sc. Hrvoje Petrić, povjesničar i sveučilišni profesor, istaknuo je da je lokacija nove knjižnice u Esterovoj ulici odgovarajuće rješenje koje može doprinijeti revitalizaciji najstarijeg središta Koprivnice. Esterova ulica je jedna od nastarijih u Koprivnici, a u njoj je 1650. godine djelovala prva knjižnica u Koprivnici – knjižnica župe Sv. Nikole biskupa, tako da ova lokacija ima ne samo povijesno, nego i simboličko značenja za naš grad.

Marijan Špoljar,  povjesničar umjetnosti i arheolog, govorio je o dosadašnjim rezultatima u provedbi koncepta Muzejskog trga i Muzejskog kvarta, ali i o lokaciji nove Knjižnice, te o pretvaranju čitave ove zone u kulturnu zonu, čime bi se završio i proces zaštite i aktiviranja najstarijeg dijela grada Koprivnice. Ta zona ne bi bila ekskluzivna nego u potpunom interesu i u korist građana. U tom smislu posebno je naglasio potrebu ostvarenja visoke kvalitete arhitektonskih rješenja, uz prethodno cjelovito urbanističko određenje. Kvaliteta arhitekture pak bitno zavisi od dobro izvedenog natječaja, pri čemu je iskustvo s izgradnjom nove Gimnazije presudno.

Antonio Grgić, dipl. arhitekt, istaknuo je da je ova lokacija urbanistički najdelikatniji prostor grada Koprivnice. Koprivnička Esterova ulica nije ulica, već prvi gradski trg i njeno preuređenje, zajedno s izgradnjom knjižnice, novog muzeja i trga ispred franjevačke crkve treba cjelovitu urbano-sociološku podlogu za pronalazak arhitektonsko-urbanističkog rješenja koje će završiti rascjepkanost originalnih srednjovjekovnih inzula grada i uspostaviti i vremenski i prostorni kontinuitet u samoj urbanoj jezgri grada.

Dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina, ravnateljica Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“, iskazala je zadovoljstvo potporom Gradske uprave konačnom rješenju problema preskučenog i nefunkcionalnog prostora postojeće knjižnične zgrade, čime se ujedno odgovara na izazove  koje 21. stoljeće postavlja spram knjižnične djelatnosti. To se prvenstveno odnosi na multimedijalnost suvremenih knjižnica, koje su daleko više od puke posudbe knjiga te djeluju kao višenamjenska središta svojih zajednica za informacijske, kulturne, obrazovne i društveno-komunikacijske potrebe djece i odraslih. Također je izrazila zadovoljstvo što će na toj lokaciji za potrebe knjižnice biti osigurano najmanje 4000 m2, čime će se ostvariti pretpostavke za povećanje broja dnevnih posjeta knjižnici koji sada iznosi 500-600 dnevno.

Razgovori građana o urbanističkoj, arhitektonskoj i kulturnoj budućnosti Koprivnice kroz prizmu koprivničke nove zgrade knjižnice nastavljeni su i u utorak, 8.11.2016. u okviru programa Koprivnička agora 21. Antonio Grgić, dipl. arh., održao je u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ predavanje na temu Suvremena arhitektura knjižnica u Nizozemskoj na primjerima Amsterdama, Rotterdama i Utrechta.  Predstavio je  primjere strukturalizma u nizozemskoj arhitekturi knjižnica druge polovice dvadesetog stoljeća, kao i najnovija rješenja arhitektonske prakse koji su izraz promijenjenog koncepta suvremene knj

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice