“Rastemo čitajući” u trećoj fazi pokriva još više vrtića

19. studenoga 2019.

    Od početka nove pedagoške godine 2019./2020., prije tri godine započeti projekt Rastemo čitajući, ide u daljnje širenje. Podsjetimo da je glavni cilj projekta poticati ranu pismenost i čitateljsku kulturu djece predškolske dobi koja žive u malim, udaljenim i često prometno izoliranim ruralnim područjima Koprivničko-križevačke županije. 

   Svrha  je omogućiti djeci pristup kvalitetnim slikovnicama  kao osnovi za poticanje rane pismenosti i čitateljske kulture od najranije dobi, tabletima s korisnim aplikacijama za poticanje interesa za čitanje i usvajanje rane informatičke i informacijske pismenosti. 

   „Rastemo čitajući“ realizira se pomoću Književnih  kutija– malih mobilnih knjižnica koje su do bile u dječjim vrtićima u Koprivničkom Ivancu, Koprivničkim Bregima, Koprivničkom Ivancu, Hlebinama, Goli, Ždali, a proslijeđene su vrtićima u Reki, Bregunici, Novigradu Podravskom, Kalinovcu i Ferdinandovcu, te oni time prvi put postaju uključeni u projekt.  U ovoj pedagoškoj godini, Književne kutije – male mobilne knjižnice kojima smo obnovili građu, dostavljene su u vrtiće koji su prvi sudjelovali u projektu, a to su vrtiću u Legradu, Drnju, Đelekovcu, Sigecu i Peterancu. Obnovu građe i kupnju tableta financijski je podržalo Ministarstvo kulture i Koprivničko – križevačka županija koji prepoznaju ovaj projekt kao pozitivan utjecaj na kvalitetu života djece predškolske dobi u ruralnim područjima.

     Književna kutija sadržava slikovnice, AVE građu, materijale na romskom bajaškom i hrvatskom jeziku,, stručnu literaturu za odgajateljice,  jedan tablet opremljen edukativnim sadržajima i aplikacijama koje potiču učenje čitanja, razvoj logičkog zaključivanja i drugih vještina i jedan mali jastuka za korištenje pri čitanju priča. Odabrana građa smještena je u plastične kutije s poklopcem i dostavljena je dječjim vrtićima u dugoročnu posudbu. Građu iz knjižničnih kutija – malih mobilnih knjižnica koriste polaznici dječjih vrtića, polaznici programa predškole koji se provodi u dječjim vrtićima i stručno osoblje/odgajateljice odabranih vrtića.

   Provođenjem programa pozitivno se utječe na čitateljske navike, a gledano šire,  program pomaže unaprijediti kvalitetu predškolskog obrazovanja djece koja nemaju jednake uvjete kao djeca iz urbanih sredina, pomaže unaprijediti profesionalnu kvalitetu života odgajatelja i stvara bolje pretpostavke za daljnji društveni, kulturni, ekonomski i obrazovni razvoj onih koji su obuhvaćeni programom. Također, ovaj program je samo jedan od načina kako se može iskoristiti potencijal pokretne knjižnice upravo kroz to da i ona svoje usluge učini pokretnima i što bližima krajnjim korisnicima.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice