Radionice za djecu u suradnji s obrtom „Mudro drvo“

15. siječnja 2019.

Tijekom zimskih praznika u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održane su dvije radionice za djecu u suradnji s „Mudrim drvetom“

U ponedjeljak 7. 1. 2019. održana je radionica logike pod nazivom „Jesu li ti sve ovce na broju?“. Cilj radionice bio je upoznati polaznike s nekim od najčešćih logičkih pogrešaka u argumentaciji, identificirati ih i izbjeći u praksi. Radionica je okupila šesnaestero osnovnoškolske djece u dobi od 9 do 12 godina. Voditeljica radionice bila je profesorica Sanja Suton. Polaznici su, nakon početnog upoznavanja kroz igru, na primjerima prepoznavali dobre i loše argumente služeći se svojom logičkom intuicijom. Nakon toga upoznali su sedam vrsta logičkih pogrešaka koje su, pomoću maštovitih ilustracija, identificirali. Između ostalog, naučili su da je s logičke strane potpuno nevažno kakva je osoba koja nešto govori, već je važno što govori. Bilo je tu logičkih pogrešaka kao što su klizav teren, protiv čovjeka, prema narodu, varka višeznačnosti i druge. Polaznici su bili vrlo angažirani u otkrivanju pogrešaka i u razmišljanju.

U petak 11. 1. 2019. šesnaestoro djece sudjelovalo je u radionici pod nazivom „Tečaj učenja, pamćenja i koncentracije“. Cilj radionice bio je upoznati polaznike s nekim od najčešćih tehnika pamćenja, s organizacijom vremena, pokazati koliko je koncentracija važna u procesu učenja. Voditeljica radionice bila je profesorica Sandra Maletić. U izmjeni igre i učenja polaznici su usvajali dobre navike prije, tijekom i nakon učenja.

Obje radionice proizašle su iz obrta „Mudro drvo“ koji je osnovan krajem rujna 2017. godine u Koprivnici. Obrt je nastao kao rezultat dugogodišnjeg rada u obrazovanju i na temelju neprestanog usavršavanja četiriju profesorica koje čine tim „Mudrog drveta“: Dijana Mateša, profesorica engleskog i talijanskog jezika te dramska pedagoginja u edukaciji za psihodramskog terapeuta, Sandra Maletić, profesorica hrvatskog i poljskog jezika i književnosti, Ivana Pavela, profesorica latinskog jezika i povijesti i Sanja Suton, profesorica filozofije i ruskog jezika i književnosti.U pozadini osnivanja ovog obrta leži želja da se ponude obrazovni sadržaji i metode za razvijanje i stjecanje vještina koje donose korist na kognitivnom području razvoja ličnosti,  kao i na području osobnog rasta i razvoja, a često nisu obuhvaćene redovitim obrazovanjem ili im se ne daje dovoljno prostora na nastavi. U svojoj prvoj godini djelovanja obrt je ponudio i proveo raznolike programe: „Čitam i rastem”, „Filozofija za djecu”, „Glumim i učim engleski”, „Tečaj učenja, pamćenja i koncentracije”. Tijekom školskih praznika u „Mudrom drvetu“  održani su kampovi za djecu s ciljem osmišljavanja slobodnog vremena polaznika te stjecanja novih iskustava i znanja. Svaki kamp imao je svoju temu koja je povezivala sve radionice.

Trenutno je u „Mudrom drvetu“ aktualan ciklus radionica „Odiseja“ koji traje cijelu školsku godinu, a pruža polaznicima mogućnost da se upoznaju sa sadržajem tog djela kroz debatu, filozofiju za djecu, tečaj učenja, pamćenja i koncentrcije, dramu na engleskom jeziku te čitanje s razumijevanjem. U okviru programa za osobni rast i razvoj odraslih u „Mudrom drvetu“ okupljena je psihodramska grupa koja započinje s radom ovog mjeseca, a koju vodi Dijana Mateša.

            

Obrt surađuje s Knjižnicom i čitaonicom “Fran Galović“ u Koprivnici, održavajući razne radionice iz svojeg programa za djecu, ali i za odrasle. Već idući tjedan, u petak 25.1.2019. s početkom u 17.30 sati u Čitaonici tiska održat će se “Filozofski cafe za odrasle”, a pozvani su svi zainteresirani.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice