RADIONICA O USLUZI ZA SLIJEPE I SLABOVIDNE

27. svibnja 2011.

Danas, u petak, 27.5.2011. od 10 do 15 sati u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica održat će se radionica o knjižničnoj usluzi za slijepe i slabovidne korisnike. Namijenjena je prijavljenim knjižničarima iz Zadra, Čakovca i Slatine, a održat će se u okviru Hrvatskog centra za stalno stručno usavršavanje knjižničara. Radionicu će voditi koprivnički knjižničari Ljiljana Vugrinec, Kristian Ujlaki, Josipa Strmečki i Dijana Sabolović-Krajina te članice Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije Vesna Babić, Ana Glavaš i Marija Fijačko-Ban.

Cilj je prenijeti koprivnička znanja i iskustva u pružanju ove usluge, prvobitno stečena zahvaljujući projektu koji je 2006. godine financirala Europska unija. Tijekom proteklih pet godina usluga za slijepe i slabovidne je postala sastavni dio redovne ponude koprivničke knjižnice.

Budući da usluge za slijepe i slabovidne i ostale osobe koje ne mogu čitati crni tisak nisu usustavljene u hrvatskim narodnim knjižnicama, tj. nemaju tradiciju i javljaju se tek u pojedinačnim pokušajima, koprivnički knjižničari od 2009. godine prenašaju svoja saznanja na brojnim radionicama i stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu. Dosadašnje četiri održane radionice u Koprivnici prošlo je ukupno 38 polaznika iz raznih tipova knjižnica (narodnih, školskih, fakultetskih) i udruga slijepih iz 15 hrvatskih gradova.

Na radionici će se govoriti kako implementirati knjižničnu uslugu za slijepe i slabovidne u postojeće knjižnične usluge, kako (se) educirati za takvu uslugu, kako doći do zvučnih knjiga i druge specijalne građe, kakvu tehničku opremu nabaviti, kako komunicirati sa slijepima i slabovidnima te kakva su iskustva slijepih i slabovidnih korisnika.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice