Radionica i predavanje uz Dane medijske pismenosti i Festival znanosti

4. travnja 2019.

Radionica i predavanje uz Dane medijske pismenosti i Festival znanosti
u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica

Ove se godine u tjednu od 8. do 13. travnja istovremeno obilježavaju dvije važne manifestacije u okviru kojih je Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica ugostila zanimljivu radionicu namijenjenju učenicima srednjih škola i predavanje otvoreno za sve.

Dani medijske pismenosti manifestacija su kojoj je cilj osvještavanje javnosti o važnosti medijske pismenosti, osnaživanje građana, posebice djece i mladih vještinama medijske pismenosti. Festival znanosti manifestacija je kojoj je cilj približiti znanost javnosti, tijekom koje znanstvenici i studenti popularnim predavanjima, radionicama, tribinama, izložbama i drugim događanjima daju doprinos popularizaciji znanosti i motiviranju mladih ljudi na istraživanje i stjecanje novih znanja.

Radionica „Crno, žuto i ružičasto novinarstvo“  namijenjena je učenicima srednjih škola, a održat će se 8. travnja 2019. u 12:15 sati u Čitaonici tiska Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.

Voditelji radionice su studenti s kolegija Novinarska radionica 2 pod mentorstvom dr. sc. Lidije Dujić, doc.

Na recentnim primjerima iz hrvatskih “online” medija u radionici ćemo analizirati leksik, sintaksu, stil i opremu kojom se iznevjeravaju standardi profesionalnoga novinarstva u crnim, žutim i ružičastim medijima: crna kronika, tabloidi i žensko novinarstvo.     

Dr. sc. Lidija Dujić docentica je na Sveučilištu Sjever – odjelima Komunikologija, mediji i novinarstvo (Koprivnica) i Odnosi s javnostima  (Varaždin) – na kojima, između ostalih, predaje kolegije Jezik medija, Narativno novinarstvo, Rodni stereotipi i novinarstvo. Područja su njezinih znanstvenih interesa medijska pismenost, rodni studiji, povijest hrvatske književnosti i kazališta. Autorica je književne studije “Ženskom stranom hrvatske književnosti” i nekoliko  beletrističkih naslova te suautorica više udžbenika i priručnika.    

                                          

Predavanje „Korištenje boja u hrvatskim tiskovinama“ održat će dr. sc. Željko Krušelj, doc. 8. travnja 2019. u 13:00 sati u Čitaonici tiska Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica, a predavanje je otvoreno za javnost.
    
Tiskovine su od 17. stoljeća, kad na europskim prostorima pokrenuti prvi listovi, bile monokromatske, što znači da su tiskarski strojevi na papir utiskivali samo jednu boju, uglavnom crnu. Isto je pravilo i za prve hrvatske tiskovine. Crno-bijeli listovi, bez fotografija i s rijetkim crtežima, ostaju standard sve do početka 20. stoljeća. Rijetki su izuzeci bili glave (logotipi) listova, koji su imali i neku drugu boju, što je postizano dvostrukim prolazom kroz stroj iste stranice. Korištenje druge boje u Hrvatskoj je nametnut tek u međuratnom razdoblju i u većini se tiskovina zadržao sve do 1990-ih godina, jer su potpuno kolorirane stranice (tzv. full color) zbog skupoće tiskanja umetane samo u svečarske brojeve. Prve su se kolorirane revije na hrvatskom tržištu pojavile 1920-ih godina, ali su za čitatelja u pravilu bile preskupe. Puni kolor u hrvatskom informativnom novinarstvu postaje pravilo tek prije dva desetljeća, a u regionalnim tiskovinama na početku novoga milenija.     
Željko Krušelj docent je na Odjelu za komunikologiju, medije i novinarstvo. Dugi je niz godina bio profesionalni novinar u nizu značajnih hrvatskih tiskovina. Novinarsku karijeru započeo je u listu Polet, afirmaciju je stekao u političkom tjedniku Danas, a zatim je bio komentator i kolumnist  u Vjesniku, Nedjeljnoj Dalmaciji i Večernjem l

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice