Radionica “Božić u Hogwartsu” okupila zajedno ljubitelje Harryja Pottera iz Hrvatske i Ukrajine

11. prosinca 2022.

Već tradicionalno, posljednja radionica u godini u okviru programa „Godišnja doba s Harryjem Potterom u knjižnici“, održana u subotu, 10.12.2022., pod nazivom „Božić u Hogwartsu – slatke čarolije“ bila je posvećena izradi božićnih ukrasa. Polaznici su izrađivali vrećice za poklone u stilu Harryja Pottera te ukrase za bor – mini-knjige i male čarobne metle od lizaljki i kolaž papira. Posebno ih je razveselila i oduševila izrada naočala Lune Lovegood, čarobnih „duhočala“.

U duhu predblagdanske atmosfere, za rezultate ostvarene u nagradnom kvizu, ovaj put su svi sudionici dobili dar – kartu za vlak Hogwarts Express, a kući su ponijeli i posebne božićne slatkiše, kao malu nagradu i zahvalu što je većina njih redovito sudjelovala na svim radionicama u ciklusu „Godišnja doba s Harryjem Potterom u knjižnici“, kojih je tijekom cijele ove godine održano ukupno sedam, s više od 120 zabilježenih posjeta.

Posebno nam je bilo drago što su se po drugi put u ove radionice uključili i mladi Ukrajinci, koji privremeno borave u našem kraju zbog rata u njihovoj zemlji uzrokovanog ruskom agresijom na Ukrajinu. Za polaznike iz Ukrajine, knjižničarke i volonterke pripremile su i posebnu verziju nagradnog kviza s prijevodom pitanja na ukrajinski jezik, a za izradu mini-knjiga za bor priredile su i naslovnice ukrajinskih izdanja romana o Harryju Potteru. U čast Ukrajine i u znak podrške borbi Ukrajinaca za slobodu njihove zemlje, i božićna jelka u knjižničnom Makerspaceu dobila je ukrase u bojama ukrajinske zastave, male plavo-žute vunene kapice.

Tako su se knjižnica, knjige i čitanje još jednom pokazali kao most koji zbližava ljude, a mali  čarobnjak Harry Potter, kojeg vole i o njemu rado čitaju mladi širom svijeta, omogućio je upoznavanje i stjecanje novih prijatelja među vršnjacima sličnih interesa, bez obzira na kojem jeziku čitaju knjige o njemu.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice