Putopisno predavanje i predstavljanje knjige / Ivan Đogić „Iran u prezentu“

14. lipnja 2023.

U srijedu, 21.6.2023. s početkom u 18 sati u koprivničkoj knjižnici Ivan Đogić predstavit će svoju putopisnu knjigu „Iran u prezentu“.

Ivan Đogić rođen je u Zagrebu 1985. godine. Interes za geografiju, povijest i drugačije odveo ga je na mnoge destinacije svijeta. U jednoj od njih odlučio se i skrasiti. U Iranu živi od 2018. godine. Bavi se turizmom, djelatnošću koja mu omogućava da vlastita područja interesa podijeli sa stranim posjetiteljima i drugim znatiželjnicima. „Iran u prezentu“ mu je putopisni prvijenac kojim se trudi na edukativan i zabavan način čitatelju približiti egzotičnu, dinamičnu i tirkiznu zemlju Iran.

U ovoj knjizi autor, često anegdotalno, govori o vlastitom doživljaju Irana, u kojem živi od 2018. i radi kao turistički vodič, no istovremeno čitatelju pruža mnoštvo korisnih (povijesnih, zemljopisnih, religijskih, političkih, pravnih, kulturnih) informacija o toj zemlji. Primjerice, čitatelj saznaje da Irančev poziv na ručak vrijedi tek ako ga izrekne tri puta; da taksistova ili trgovčeva pristojna izjava da kupac ne treba ništa platiti ne znači da zaista ne treba platiti; da datulje, deve i ljudi imaju status osobe; da se palme međusobno zaljubljuju itd. U zapadnim zemljama uglavnom se na suvremeni Iran gleda u mračnim tonovima, stoga je, ističe autor, njegova knjiga „pokušaj protuteže, pokušaj unošenja boja, humanizma, ljepote i elegancije u svijest stranog čitatelja i pokušaj da Iran što više bude doživljen tirkizno, a što manje crno”.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice