Putopisno predavanje Božice Jelušić – Europski hodokrug: pjesnici, vječni putnici

18. listopada 2017.

U srijedu, 25. listopada 2017. u 19 sati u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica gostovat će Božica Jelušić koja će putopisnim predavanjem Europski hodokrug: pjesnici, vječni putnici povezati svoje strasti za putovanjima i književnošću, a s obzirom na to da ovim programom obilježavamo i Galovićevu jesen 2017. posebno će apostrofirati ulogu putovanja u Galovićevu stvaralaštvu.
 
„Putovanja su bolji i viši, intenzivniji oblik našega života. Kad izađemo kroz vrata stana i krenemo prema željezničkoj postaji, promijenimo ličnost, presvučemo se u hodočasničku kabanicu, oslonimo na imaginarni štap (u kome nosimo znanje jezika, informacije o mjestima i ljudima kamo idemo, kao i poštovanje i zahvalnost za sve što ćemo na putu primiti) i tek tada smo spremni za novu putničku avanturu. Nije bitno u kom smo pravcu krenuli – vlastitim zavičajem, domovinskom kartom, u susjedne “hatare” i “orsage i prekooceanska”, ili pak na prekomorska putovanja. Kad sam pribirala testove za knjigu putopisa „Sjeverna strana i drugi puti“, već sam u startu znala da će u njoj biti meni najdraže hrvatske regije: Podravina i Istra, a potom, one zemlje, u kojima je poetski naboj najintenzivniji, a katalog upamćenih slika najživopisniji.
 
Neću govoriti o drugim kontinentima, već isključivo o svom “europskom krugu”: o Italiji, Češkoj, Poljskoj i o “sjevernoj strani”, Nizozemskoj, kamo me odvela radoznalost i parabola o “holandskom utjecaju” na razvoj hrvatskog naivnog slikarstva. Kao i uvijek, pronašla sam više od očekivanog, i male, krivudave stazice, odvele su me dalje i dublje od zacrtanih magistrala i obilježenih tura i ruta turističkog itinerara. To bih iskustvo voljela podijeliti s ljudima koji vole aktivno kretanje i putopisnu stranicu jednakom strašću i naklonošću.“ Božica Jelušić

Svi ljubitelji putovanja i književnosti dobrodošli su!

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice