Putopisno planinarsko predavanje Mateja Perkova “Bijeli divovi Balkana: visokogorski kulturološki projekt omotan snježnim pokrivačem”

31. siječnja 2023.
Matej Perkov na jednom od Balkanskih divova

Svako planinarsko putopisno predavanje Mateja Perkova, visokogorca i putopisaca, izaziva veliki interes dječje i odrasle publike ne samo zbog mnoštva fotografija atraktivnih lokacija koja je obišao,  nego i zbog  duhovito i zanimljivo ispričanih anegdota koje ga na tim putovanjima neizostavno prate. Uvjereni smo da će tako biti i na predavanju koje će održati u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica (Stručno-znanstveni odjel,  2. kat) u srijedu, 8. 2. 2023. u 18.00 sati pod nazivom „Bijeli divovi Balkana“.

Radi se o Matejevom visokogorskom kulturološkom projektu koji, kako sam kaže, već godinama aktivno živi ponajviše zimi, kada se visokogorci penju na snijegom i ledom okovane vrhove planina razasutih diljem Balkanskog poluotoka. Te planine koje su poznate kao omiljene ljetne destinacije, zelene i posute cvijećem, zimi se pretvaraju u izazovne gorostase, divove koji u zimskim uvjetima na penjače ostavljaju dojam kao da su u svjetskom velegorju. Planine Hrvatske, Srbije, BiH, Makedonije, Albanije, Grčke, Bugarske… Sve su to fantastične avanture nadomak našeg dohvata, pogotovo ako nemamo novaca i vremena za daleka putovanja. U romantiku Balkana utkana je njegova povijest, ljudi koji podno planina žive i njihovi običaji, ratovi, mirenja i nadmudrivanja, gastronomske delicije i specifični ambijent kojeg drugdje nema. O svemu tome saznat ćemo više od Mateja Perkova. Usto, u izlogu Knjižnice moći će se u prvoj polovici veljače pogledati mini-izložba fotografija koje to njegovo iskustvo ilustriraju.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ organizira ovo predavanje u suradnji s HPD Bilo i HPD Pevec iz Koprivnice.

Svi ljubitelji prirode, putovanja i druženja su dobrodošli!

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice