Prvi rođendan dječjeg čitateljskog kluba “Čituljko”

8. travnja 2019.

   U ožujku ove godine dječji čitateljski klub „Čituljko“ obilježio je prvu godinu djelovanja. Počeo se provoditi kao redoviti program Dječjeg odjela Knjižnice od ožujka 2018. godine. Klub je namijenjen osnovnoškolcima koji vole čitati, raspravljati, družiti se i sklapati zanimljiva poznanstva na temelju pročitanih knjiga. Kako su, zasad, članovi „Čituljka“ samo djevojčice, neizbježno je da se puno priča o raznim temama prije nego se prijeđe na razgovor o knjizi. Zatim kreće rasprava o tome što nam se svidjelo, a što ne, što bi promijenili, što smo naučili, pojašnjavanje nepoznatih pojmova te na kraju likovni zadatak inspiriran pročitanom knjigom. 

 
   Kroz proteklu godinu održavanja „Čituljka“ pokazalo se je to aktivnost koja djeci pričinjava veliku radost i dođe im kao odmor od svakodnevnih obaveza, gdje s ostalom djecom mogu razgovarati o sličnim interesima i problemima, a prije svega imaju s kim podijeliti ljubav prema čitanju, pisanju i crtanju. Baš je razgovor, prije svega,  vrlo potreban, jer im pomaže da nakratko uspore, saberu svoje misli i izraze ih. Ne treba naglašavati da su knjige jedan od najboljih povoda oko kojeg se djeca mogu okupiti u razgovoru, ali treba naglasiti da oni, isto kao i mi odrasli, rješenja za svoje male brige i nedoumice pronalaze baš u njemu. Prepoznaju da pročitana knjiga može biti i njihovo osobno iskustvo i pomoći im u razumijevanu sebe i svijeta oko sebe.  Na nama odraslima, knjižničarima, je da im omogućimo mjesto i vrijeme gdje će se za to osjećati opušteno, kako bi se to spontano moglo događati,  i gdje će, naravno, dobiti dobru preporuku za čitanje, kao i razvijati pozitivan odnos prema knjizi. 

    Osim rasprava o naslovima i likovnih uradaka, ponekad se, ovisno o raspoloženju, članice okušaju u pisanju pjesmica i kratkih priča, a motivi i teme su najčešće oni koji se nametnu i u zadanom naslovu za čitanje. Isto tako, u klubu se vježba čitanje naglas, za koje se pokazalo da članice kluba jako vole, jer u njima stvara veliki osjećaj zadovoljstva i samopouzdanja. Time vježbaju dikciju, artikuliran govor i javni nastup, a važno je istaknuti i kako jedna drugoj  pomaže oko pravilnog izgovora i međusobno se ohrabruju na čitanje naglas. 

 
   Na proteklom sastanku razgovarali smo o tome što smo zadnje pročitali prema vlastitom izboru, a na čitanju na samom sastanku našla se nova zbirka pjesama Nikoline Manojlović Vračar Što sve: ilustrirana enciklopedija glagola u kojoj se kroz zabavne rime izmjenjuju apstraktno i konkretno, a jezik glagola postaje zabavan jer nas tjera da se pitamo što sve gmiže, proizlazi, udara, drhti… 

 
  Najveći poklon „Čituljku“, nove su članice koje su se pridružile baš na proteklom sastanku, a idući put družimo se 29. travnja u 18.00 sati u Sobi za sastanke na 1. katu knjižnice. Čitamo pjesme prema vlastitom izboru. 

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice