Prostor za vas / Đuro Janči

6. listopada 2021.
Đuro Janči
Đuro Janči (Izvor: Glas Podravine i Prigorja)

Od 7. do 21. listopada 2021. u okviru programa “Prostor za Vas” svoje likovne radove, prvenstveno skice i crteže, predstavlja Đuro Janči, poznati đurđevački ilustrator, karikaturist i pasionirani kolekcionar koji ovom izložbom obilježava 50. godina likovnog stvaranja.

Iz biografije:
“Đuro Janči rođen je 1955. godine u Đurđevcu, na blagdan svetog Jurja mučenika. Osnovnu školu pohađao je u Đurđevcu, a srednju u Bjelovaru. Godine 1974. postaje suradnik ilustrator dječje enigmatike mjesečnika za djecu „Mali koncil“, a dvije godine kasnije ilustrator Hrvatskog književnog društva Sv. Jeronima iz Zagreba za katolički kalendar „Danica“. U narednim godinama objavljuje četrdesetak likovnih uradaka u tehnici ulja na staklu i crteža u tušu te ih izlaže u Galeriji Stari grad Đurđevac od 1974. godine. Stalni suradnik i ilustrator Zagonetačkog društva „Čvor“ iz Bjelovara postaje 1975. godine i u svega šest godina objavljuje preko osamsto ilustracija. Sudjeluje u radu Likovnog udruženja Đurđevac, Enigmatskog društva Bjelovar te slovenskog društva Klub devete umjetnosti Ljubljana. Od 1980. godine član je književnog kluba KUD „Petar Preradović“ te uređuje strip i enigmatiku đurđevačkog omladinskog lista „Vidici“. Također radi kao grafički i tehnički urednik glasila Saveza za Esperanto Hrvatske „Tempo“ te sudjeluje u radu đurđevačkog esperantskog časopisa „Koko“ kao ilustrator i član uredništva. Član je Hrvatskog društva karikaturista od osnutka 1985. godine u Zagrebu, surađuje s novinama „Podravac“ kao karikaturist, utemeljitelj je i glavni urednik podravskog obiteljskog magazina „Domaća gruda“ od 1994. godine te utemeljitelj prve đurđevačke tiskare „Prijepis i umnožavanje“ koja je djelovala u razdoblju od 1986. do 2007. godine. Član je likovnog društva Ferdo Rusan iz Virja. Godine 1998. postaje utemeljiteljem osnivanja Udruge Dječji glazbeni festival „Kukuriček“ te sudjeluje u izradi dekoracija pozornice, promidžbenog materijala te maskote „pevčeca“. Od 1996. godine član je udruge „Hrvatski kolekcionar Rijeka“, a 2001. postaje i članom Matice hrvatske. Ilustrirao je i nekoliko dječjih slikovnica, među kojima je i „Izgubljeno more“ Davora Jendrašića i „Iskrice bake Ane“ autorice Ane Bogat iz 2003. godine. Godine 2005. postaje članom Hrvatskog kulturnog vijeća predsjednika Hrvoja Hitreca, a 2010. član podupiratelj “Hrvatskog društva sv. Jeronima“. Uz glazbeni aranžman prof. glazbene kulture Davora Jendrašića objavljuje 2012. godine tekst za glazbeni uradak „Badnja noć“ koji je izveden na Hrvatskom katoličkom radiju te na božićnom koncertu u Crkvi svetog Križa u Šemovcima. Sudjeluje na natječaju Gornjobistričke udruge „Lipin cvijet“ 2013. godine kada mu je poetski uradak na kajkavskom narječju „Je Hervat, serce imal“ uvršten u 2. gornjobistrički pjesnički Zbornik. Te iste godine rad na kajkavskom narječju „Beteg je v klet vleznul“ objavljen je u Zborniku „Susret riječi“, Bedekovčina 2013.

Godine 2014. u Galeriji Stari grad u Đurđevcu postavljena je izložba 120 fotografija pod nazivom Đuro Janči, 45. obljetnica fotoamaterizma“. Sudjeluje u obilježavanju 85. obljetnice Župe sv. Juja mučenika u Đurđevcu kao organizator dokumentarističke izložbe te kao autor prvog referata o đurđevačkom župniku i kanoniku Jakovu Novoselu. U sklopu projekta posvećenog đurđevačkim ženama 2015. godine predstavlja dva referata o Pauli Landsky te o katoličkoj akciji „Pokret Hrvatske katoličke mladeži, žena i muževa“. Na izložbi „Svečanost otvorenja Strossmayerove galerije 1884. godine“, povodom Noći muzeja 2016. godine u Galeriji Stari grad Đurđevac, izlaže dvije stare originalne fotografije iz 1886., kao i dva stara izvorna rukopisa biskupa đakovačkog Josipa Jurja Strossmayera. Pjesma „Radosten božičen glas“ na kajkavskom narječju odabrana je 2018. godine za Zbornik Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, a pjesma „Jel čovek s pametijom skrenol“, također na kajkavskom narječju, nagrađena je 2019. godine na 2. recitalu kajkavske poezije „Božo Hlastec“ Ludbreg.

Đuro Janči uvelike se iskazao i na polju amaterske fotografije sa zbirkom autorskih slikopisa od preko dvadeset tisuća kataloških jedinica negativa i dijapozitiva. Svojim fotografijama, kao i istraživačkim radom, njeguje i čuva zavičajnu povijest i dušu grada Đurđevca. Tijekom 40-ak godina prikupio je vrijednu arhivsku građu koju brižno čuva u svojoj kolekcionarskoj zbirci, a dio zbirke od 800 kataloških jedinica koja se odnosi na zagrebačku duhovnu baštinu donirao je zagrebačkoj nadbiskupiji. Đuro Janči dugi niz godina prikuplja materijale o Đurđevcu koje želi objediniti u monografiji koja bi popularizirala Kulturno-povijesnu baštinu grada.”

Bernarda Ferderber, dipl. knjižničarka, ravnateljica Gradske knjižnice Đurđevac

 

U okviru programa „Prostor za vas“ pod motom „Predstavi se, inspiriraj, pokreni!“ Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica nudi mladima mogućnost da samostalnim organiziranjem vlastitih događanja ili izložbama u našem izlogu predstave svoj literarni, glazbeni i umjetnički rad općenito, ali i razne druge vještine koje žele podijeliti s drugima.

Pozivamo sve one koji bi željeli predstaviti svoj rad da nam se jave na e-mail maja@knjiznica-koprivnica.hr ili danijela@knjiznica-koprivnica.hr, telefon 048/622-363 (108) ili porukom na našoj Facebook stranici!

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice