Proslavili smo Dan knjižnice!

31. svibnja 2023.

U dobrom društvu, s našim starim i novim korisnicima, u subotu 20. svibnja proslavili smo Dan knjižnice.

Još jedno izdanje programa Harry Potter TO GO – čarolije za velike i male proteklo je uz izvrsnu posjećenost i odlično raspoloženje svih sudionika, ali i samih knjižničara koji su se potrudili osmisliti i pripremiti što zanimljivije i zabavnije aktivnosti za posjetitelje. Usprkos priličnoj gužvi u nevelikom prostoru prizemlja knjižnice, atmosfera je bila opuštena i razigrana, uz puno uzbuđenja, smijeha i čarobnih iznenađenja za sve posjetitelje. Od 9 pa sve do 12 sati kroz Odjel za odrasle, gdje su se odvijale Harry Potter radionice, prošlo je blizu pedesetak djece i odraslih, ljubitelja čitanja i Harryja Pottera, ali i onih koji su se s ovom tematikom sreli prvi put. Već od samog ulaska u knjižnicu koji je za ovu priliku bio „prerušen“ u Peron i 9/34, pomoću posebne zavjese s motivom zida od crvene cigle, sudionike je dočekalo mnoštvo kreativnih  aktivnosti, kvizova i slatkih iznenađenja.

Osim djece i mladih, uključili su se i roditelji, pa i bake i djedovi, koji su najprije rješavanjem posebnog testa osobnosti doznali u koji bi ih dom Hogwartsa – čarobnjačke škole – razvrstao magični Razredbeni Klobuk. Potom su, prema uputama vrijednih knjižničnih volonterki, u jednoj od radionica izrađivali kravate od filca u bojama svog doma, a u drugoj  – „čarobno“ papirnato pero za pisanje. Najhrabriji su provjerili svoje znanje iz knjiga i filmova o  slavnom čarobnjaku Harryju rješavajući, po svom izboru, kviz za početnike ili za napredne poznavatelje svijeta Harryja Pottera te osvojili male prigodne nagrade. Na kraju, sudionici programa imali su se priliku osvježiti i osladiti specijalnom „ugostiteljskom ponudom“  inspiriranom motivima iz Harryja Pottera:  u knjižničnom kafiću nazvanom „Kod tri metle“ – po uzoru na čuvenu gostionicu u čarobnjačkom gradiću Hogesmeadu – na ponudi su bili originalni bomboni „sveokusnjaci“ i „pivoslac“ – posebno čarobnjačko pivo (za ovu priliku – u knjižničarskoj verziji, potpuno bezalkoholno!).

Sudeći po reakcijama i brojnim pozitivnim komentarima, posjetitelji  programa uživali su  i još jednom se sjajno zabavili u Odjelu za odrasle, za ovu priliku pretvorenom u  Hogwarts. Dodajmo još i to da je program bio u potpunosti jezično prilagođen i našim privremenim sugrađanima, zbog rata raseljenim Ukrajincima. Zahvaljujući pripremljenim prijevodima na ukrajinski jezik kvizova i svih uputa za pojedine  aktivnosti, u programu je ravnopravno sudjelovalo i petoro malih Ukrajinaca, kojima je ovaj susret bio dobrodošla prilika i za međusobno druženje, i za upoznavanje vršnjaka iz Hrvatske.  Knjižnica i ovom prilikom zahvaljuje na pomoći u organizaciji i izvedbi programa nezamjenjivim knjižničnim volonterkama, koje nesebično daruju svoje slobodno  vrijeme kad god je potrebno pomoći u organizaciji različitih knjižničnih programa, a ovaj put to su bile Blanka Bunić, Marija Vugrinec, Karolina Điko i Blanka Vugrinec.

„Dan knjižnice“ i program „Subota za obitelj“ bili su odličan povod i za posjet Dječjem odjelu knjižnice i provođenje slobodnog vremena uz kvalitetne sadržaje u društvu najbližih. Djeca i odrasli zajedno su čitali priče, posudili knjige, igrali se društvenim igrama, a imali su priliku i isprobati robote koji se nalaze u knjižničnom Makerspaceu. Bee Bot pčelica, Sphero indi i Dash robot privukli su interes te izazvali oduševljenje korisnika svih uzrasta.

Za najmlađe korisnike od 6 mjeseci do 3 godine održana je Pričaonica za bebe i malu djecu do 3 godine pod nazivom „Piko u knjižnici!“ koja je izazvala veliki interes te u drugoj grupi programa primila rekordan broj posjeta u posljednjih nekoliko mjeseci. Voditeljice, odgajateljice Gordana Bonta i Marija Sesvečan, pripremile su puno pjesmica, igara te kratkih priča uz zanimljivu scenografiju od prirodnih materijala i 3D slikovnica. Knjižničarke su pripremile izbor priručnika za roditelje, slikovnica za djecu te promotivne materijale nacionalne kampanje „Čitaj mi!“.

Posjetitelji koji su doputovali do prvog kata knjižnice razgledali su malo vidljive i svaki dan nedostupne radne prostore knjižničara. Uz njihovo vodstvo prošetali su kroz ured ravnatelja, tajništvo, računovodstvo, Matičnu službu , Službu nabave i obrade, Čitaonicu tiska i Makerspace. Pritom su prošli kroz uska spremišta sakrivena između ureda ove stare zgrade i otkrili gdje se sve čuvaju knjige i časopisi knjižnice, koji su zbog velikog manjka prostora raspršeni po cijeloj knjižnici doslovno od podruma do tavana. Čuli su nešto o nabavi i obradi knjiga na temelju koje se formiraju online katalozi knjižnice pomoću kojih svaki korisnik iz vlastitog doma ili nekog drugog prostora može pretražiti cjelokupni fond knjižnice. Bilo je mnoštvo pitanja o tome kako biramo knjige, a zanimljiv je bio i stroj za zamatanje knjiga plastičnom folijom zahvaljujući kojoj se svakoj knjizi produžuje vijek trajanja dok prolazi kroz tisuću ruku korisnika.

Mnogima će posjet Stručno-znanstvenom odjelu i viđenje NAJ knjiga zasigurno ostati u trajnom sjećanju. Nakon što smo prošle godine probili led i pokazali „skriveno blago“ knjižnice u vidu naših najstarijih i najvrednijih knjiga, ove godine našim smo posjetiteljima pripremili novo iznenađenje. Veliki interes pobudilo je izlaganje javnosti možda najskuplje knjige ikada izdane kod nas, bibliofilskog izdanja tzv. Austrijske Biblije tiskane na hrvatskom jeziku 2008. godine koja je vrijedila tadašnjih 16 000 kuna i koju niste mogli vidjeti u knjižari nego ste ju kao ozbiljan kupac primili na svoju kućnu adresu. Ovu je Bibliju za Knjižnicu otkupio Grad Koprivnica i sve vrijeme čuva se radi zaštite u sefu. Dan knjižnice bio je prigoda da se posjetiteljima omogući prelistavanje ovog rijetkog izdanja. Navukavši platnene rukavice možda prvi put u životu vidjeli su i dodirnuli prekrasne iluminacije u zlatotisku koje prikazuju starozavjetne i novozavjetne prizore. Lijepo je bilo vidjeti i djecu koju su doveli roditelji i koja su s oduševljenjem listala ovu jedinstvenu knjigu s koricama od teleće kože, ručno šivanu i smještenu u drvenom kovčežiću s baršunastom oblogom. Biblija je bila smještena na popratnom stalku i kako je velikih dimenzija trebalo se malo i pomučiti da ju se lista.

Pored Biblije posjetitelji su također mogli pregledati najstarije knjige u rasponu od početka 17. pa do 20. st. te vidjeti i najmanje novine posvećene hrvatskim braniteljima koje su svojevremeno konkurirale za poznatu Guinnessovu knjigu rekorda. Bilo je tu i drugih knjiga-rekordera impozantnih veličina, a bome i težina, a posjetiteljima se posebno skrenula pozornost na dvije izložene knjige (Obzor : spomen knjiga 1860-1935  i Vrieme), koje su mogli u isti čas listati i pogledati na internetu jer su digitalizirane.

Ovogodišnji je Dan knjižnice bila zaista lijepa prilika za druženje knjižničara i korisnika koji su usput mogli besplatno obnoviti članstvo (ako ga inače plaćaju) ili vratiti knjige koje nisu na vrijeme vratili bez plaćanja zakasnine. Već se veselimo novom druženju u svibnju sljedeće godine!

 

Razvrstavanje u domove 2

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice