Proslavili smo 35. rođendan Pričaonice za djecu predškolske dobi i 5. rođendan kampanje “Čitaj mi!”

4. travnja 2018.

Uz Međunarodni dan dječje knjige 2.4. i povodom 35. rođendana Pričaonice za djecu predškolske dobi te 5. rođendana nacionalne kampanje „Čitaj mi!“ Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ je u utorak, 3.4., upriličila malu proslavu. Proslavi i velikoj Pričaonici prisustvovali su i gosti iznenađenja, Nikol Bali, mlada spisateljica i Melita Samoborec, zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice. Kako je Pričaonici prisustvovao veliki broj mališana, trebala je i pomoć našeg voditelja Borisa Kralja, autora slikovnica, kao i odgajateljice Branke Grudić, koja je trenutna voditeljica Pričaonica za djecu predškolske dobi u Knjižnici.

Na samom početku polaznike Pričaonice i vrtićarce iz Dječjeg vrtića Tratinčica, vrtićku skupinu „Medenjaci“,  podsjetili smo na važnost čitanja od najranije dobi, istaknuli im kako je važno čitati s mamama i tatama, a oni sami su već i znali da će ih sve to učiniti pametnijima i boljima u školi. 

Proslava ne bi bila proslava da se nisu čitale priče. I to čak dvije. „O mački, ribi i ostalima“ slikovnica je koju su čitali Boris Kralj i Nikol Bali, dok su priču „Moraš donijeti šešir“ čitale Melita Samoborec i knjižničarka Petra Dravinski. Tako se je čitanjem dala podrška kampanji od strane naših gostiju i voditelja. Nakon svake priče bilo je malo razgovora uz smijeh, a kako su naši predškolci već puno toga pročitali, bilo je i preporuka koje su dali za ostalu djecu koja vole čitati. Isto tako, imali su priliku i snimiti se za lokalni radio gdje su svima poručili da dođu u Knjižnicu i čitaju lijepe priče.Također, svi su dobili „Čitaj mi“ medalje i letke s ilustracijama slikovnica koje su im preporučili njihovi Knjižničari, a koje će sa svojim roditeljima moći posuditi u Dječjem odjelu Knjižnice. 

U pričama i slikovnicama naučimo razliku između dobra i zla te da dobro na kraju uvijek pobjeđuje – rekla nam je jedna od malih slavljenica na proslavi i time skrenula pažnju na cijelu poantu Pričaonice i čitanja. 

Podsjetimo da je program Pričaonice za predškolce najstariji oblik poticanja čitanja od najranije dobi u Knjižnici, ali i u Gradu. Iz njega su nastale ideje za brojne druge programe koje Knjižnica provodi, a njime se njeguje kultura obiteljskog čitanja i ljubav prema knjizi. Također, nacionalna kampanja „Čitaj mi!“ prva je kampanja koja promiče čitanje naglas djeci od rođenja, a osim što ima za cilj promicanje čitanja, podjednako joj je važno poticati roditelje da s najmlađom djecom što prije počnu dolaziti u lokalnu narodnu knjižnicu. 

   Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ i dalje će sa svojim programima pomagati u ostvarivanju ciljeva kampanje, a poziva i druge da joj se u tome pridruže kako bi slavili još puno rođendana uz čitanje. 

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice