Projekt “Učimo jedni od drugih”

1. listopada 2009.

Nakon završetka projekta senzibilizacija i edukacija djece u redovnim vrtićima o potrebama djece s oštećenjem vida i drugim invaliditetima «Svi smo različiti, a opet smo slični», Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije u partnerstvu s Knjižnicom i čitaonicom “Fran Galović” Koprivnica ove jeseni kreće u realizaciju novog projekta pod nazivom “Učimo jedni od drugih”. Cilj je edukacija i senzibilizacija djece osnovnoškolske dobi o potrebama djece s oštećenjem vida i drugim invaliditetima.

Prva radionica pod nazivom “Trening osjetila” održat će se u subotu, 03. listopada 2009. godine u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica (Čitaonica tiska) u suradnji s OŠ Braće Radić Koprivnica – za učenike nižih razreda osnovne škole od 09:00 do 10:30 sati, a za učenike viših razreda od 11:00 do 12:30 sati.

Radionica je namijenjena djeci i mladima s oštećenjem vida, ali i njihovim videćim vršnjacima. Na njoj će se razvijati upotreba osjetila koja osobe s oštećenjem vida moraju svakodnevno koristiti i koja im služe kao nadomjestak za gubitak vida. Trenirat će se intenzivno korištenje sluha, mirisa i opipa kako bi pomoću tih osjetila osobe s oštećenjem vida mogle što bolje komunicirati sa svojom okolinom. Budući da su kod svake pojedine osobe ta osjetila različito razvijena i različito se koriste, potrebno je što više razvijati i trenirati način na koji si osoba s oštećenjem vida korištenjem intaktnih osjetila može pomoći u svakodnevnom životu (u kuhinji, kupaonici, parku, knjižnici, kazalištu, itd.). Kroz igru i zabavu videća djeca će zajedno sa svojim slijepim i slabovidnim vršnjacima prolaziti simulaciju svakodnevnih situacija i trenirati upotrebu svih osjetila, a ne samo vida kroz koji dobivamo 90 posto informacija iz vanjskog svijeta.

Stručni izvoditelji radionice bit će profesorice defektolozi i peripatolozi iz Centra za odgoj i obrazovanje slijepih i slabovidnih osoba “Vinko Bek” iz Zagreba. Projekt financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice