Projekt “Rastemo čitajući” provodi se u dječjim vrtićima

20. travnja 2017.

Nakon što su knjižnične kutije, osmišljene u okviru projekta „Rastemo čitajući: poticanje rane pismenosti u ruralnim područjima Koprivničko-križevačke županije“ početkom ožujka doputovale u dječje vrtiće u Drnju, Peterancu, Sigecu, Đelekovcu i Legradu, građa koja je stigla u kutijama redovito se koristi u dječjim vrtićima. Pored korištenja dostavljene građe, u okviru projekta za vrtiće su osmišljene i dodatne aktivnosti, pa su tako održana i predavanja za roditelje te posjeti članova Udruge volontera Podravke PULS.

U ožujku 2017. u dječjim vrtićima „Lastavica“ u Peterancu, „Dabrić“ u Legradu i „Potočnica“ u Sigecu održano je po jedno predavanje za roditelje o važnosti čitanja i kvalitetnog korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije. O toj su temi govorili Goran Živković, prof. pedagogije i povijesti i stručni suradnik pedagog zaposlen u OŠ Martijanec, knjižničarka Danijela Petrić i dipl. knižničarka Ida Gašpar, obje djelatnice Dječjeg odjela koprivničke Knjižnice. Goran Živković roditeljima je dao kratak prikaz razvoja ljudskog mozga i svih poticaja koji su mu za to potrebni te je pojasnio kako pretjerana i neadekvatna upotreba informacijsko-komunikacijske tehnologije (računala, tableti, pametni telefoni) može naštetiti dječjem razvoju. Također je naglasio da je korištenje tehnologije danas nužnost i temelj informacijske pismenosti i ukazao na načine kako da roditelji u odgoj svoga djeteta informacijsko-komunikacijsku tehnologiju uključe na pravi način, odabirom kvalitetnih sadržaja i zajedničkim interaktivnim provođenjem vremena pred ekranom, ali i u svim drugim aktivnostima. Danijela Petrić i Ida Gašpar pojasnile su koje sve koristi za dijete ima zajedničko čitanje od najranije dobi, kako odabrati kvalitetnu slikovnicu i gdje naći dobre preporuke za pronalazak knjižne građe. Predstavile su i kvalitetne sadržaje za djecu na internetu, aplikacije za igru i učenje za predškolsku djecu i interaktivnu slikovnicu koja donosi novo iskustvo čitanja u kojem knjižnu građu dodatno „oživljava“ posebno za tu svrhu kreirana aplikacija za tablet i pametni telefon. Na svim predavanjima roditelji su imali priliku prelistati preporučene slikovnice i proučiti tablet s pažljivo odabranim aplikacijama, koji su svi vrtići uključeni u projekt dobili u svojoj knjižničnoj kutiji. U dječjim vrtićima „Iskrica“ u Đelekovcu i „Vrapčić“ u Drnju ova će predavanja biti organizirana 26. i 27. travnja 2017. u 16 sati.  

Članovi Udruge volontera Podravke PULS u ožujku su posjetili sve vrtiće uključene u projekt i održali malu kreativnu radionicu za djecu s maskotom Linom, da bi druženje završilo podjelom slatkih paketića Podravkinih proizvoda svim polaznicima dječjih vrtića.

Projekt „Rastemo čitajući: poticanje rane pismenosti u ruralnim područjima Koprivničko-križevačke županije“ dobitnik je nagrade za inovaciju koju dodjeljuje grčka organizacija Future Library u okviru projekta INELI-Balkans – međunarodne mreže perspektivnih knjižničara-inovatora s područja Balkana. INELI-Balkans projekt je organizacije Future Library koju podupire Zaklada Bill & Melinda Gates (http://www.futurelibrary.gr/en/ineli-balkans_en/), a kreiran je s ciljem stvaranja održive mreže knjižnica i knjižničnih suradnika s područja Balkana. Pilot faza projekta „Rastemo čitajući“ provodit će se u dječjim vrtićima u Drnju, Peterancu, Sigecu, Đelekovcu i Legradu  do 30.6.2017., da bi se kutije vratile u vrtiće u jesen 2017., na početku nove pedagoške godine.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice