Projekt „Knjige za bebe“ predstavljen na 1. međunarodnoj konferenciji o ranoj pismenosti u Leipzigu

18. ožujka 2013.

Projekt „Knjige za bebe“ predstavljen na 1. međunarodnoj konferenciji o ranoj pismenosti u Leipzigu

Na 1. međunarodnoj konferenciji o ranoj pismenosti koja se održala u njemačkom gradu Leipzigu od 12. do 14. ožujka 2013. kao predstavnice Hrvatske sudjelovale su koprivničke knjižničarke Jasminka Vajzović i Danijela Petrić s projektom „Knjige za bebe“ koji se provodi u Koprivničko-križevačkoj županiji.
Projekt „Knjige za bebe“ Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica provodi od 1999. godine u suradnji s Neonatološkim odjelom koprivničke bolnice. Namijenjen je roditeljima male djece s ciljem poticanja rane pismenosti. Od 1999. do 2003. godine u projekt su bile uključene bebe rođene u tjednu obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti, dok od 2003. pa nadalje, zahvaljujući sredstvima koprivničke „Podravke“, Koprivničko-križevačke županije i grada Koprivnice, u projekt su uključene sve bebe rođene u koprivničkom rodilištu i njihovi roditelji. Ovaj projekt inspiriran je britanskim projektom „Bookstart“ koji se započeo provoditi 1992. godine. Na konferenciji je u okviru izložbe „Bookstart over the world“ predstavljen 21 projekt iz 15 zemalja. Svi projekti sastoje se od informativno-edukativnih paketa koji sadrže slikovnice i informativne materijale kako čitati djeci od najranije dobi. Koncept svih ovih projekata je isti, a to je da se svakom djetetu već od najranije dobi pruži jednaka mogućnost za stvaranje temelja za stjecanje znanja tijekom cijelog života.
Konferencija pod nazivom „Prepare for Life! – Raising Awareness for Early Literacy Education“ okupila je 116 stručnjaka različitih profila iz 36 zemalja. Organizator je zaklada za poticanje čitanja u SR Njemačkoj „Stiftung Lesen“ , pokrovitelj Ministarstvo obrazovanja, a suorganizatori Goethe Institut i Leipzig Book Fair. Problem nepismenosti nije prisutan samo u nerazvijanim zemljama. Rezultati istraživanja su zabrinjavajući kada se uzme u obzir da oko 60 mil. djece ne polazi školu, 120 mil. nije završilo ni osnovno obrazovanje, a 775 mil. odraslih u svijetu je nepismeno. Stoga je potreba za promjenom takvog stanja sve veća. Temelji za uspjeh pojedinca, a time i društva u cjelini, stvaraju se u najranijoj dobi. Rana pismenost puno je više od stjecanja vještina čitanja i pisanja – rana pismenost je stjecanje znanja. Vrlo je važno kreiranje pozitivnog okruženja za poticanje čitanja i to ne samo kod kuće već i u cijeloj zajednici. Kako bi dijete steklo kompetencije za život potrebno ga je poticati na interakciju te buditi kod njega pozitivne emocije prema čitanju i učenju. Poticanje rane pismenosti izazov je za cijelo društvo. Napredak društva uvelike ovisi o pismenosti pojedinca. Stoga je potrebno da se u poticanje rane pismenosti uključe svi – roditelji, zdravstveni djelatnici, odgojno-obrazovne ustanove, stručnjaci različitih profila, a nadasve potrebna je podrška političara na lokalnoj i nacionalnoj razini.
Sudjelovanje koprivničkih knjižničarki na ovoj konferenciji financijski su omogućili Goethe Institut Kroatien, njemačka organizacija „Bibliothek & Information Deutchland“(BID) i Koprivničko-križevačka županija.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice