Programi “Ususret Noći knjige” i “Noć knjige 2018.” privukli su više od 200 korisnika

25. travnja 2018.

 Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica ovogodišnju je manifestaciju Noć knjige obilježila tradicionalno bogatim  programima koji su započeli i prije službene manifestacije, a sve kako bi se lijepo zagrijali za vrhunac proslave 23.4. Događanja koja su se mogla posjetiti u svim odjelima Knjižnice bila su namijenjena svim uzrastima i dobnim skupinama korisnika, a njima smo, na negdje više, a negdje manje tradicionalan  način govorili o knjigama i čitanju. Upriličili smo: književnu tribinu, predstavljanje knjige, putopisno predavanje, radionicu za djecu, tržnicu knjiga, Pričaonicu za bebe, kreativnu radionicu, biciklijadu, program za maturante i čitateljski klub. Više o detaljima događanja čitajte u nastavku.

    U okviru programa „Ususret Noći knjige“ u srijedu, 18.4., održana je književna tribina s Nevom Lukić i Žarkom Jovanovskim. Usprkos ogromnim razlikama u stvaralačkim poetikama, oboje povezuje to što pišu poeziju i prozu, ali također stvaraju i u drugim medijima. Neva Lukić  je po vokaciji povjesničarka umjetnosti i arheologinja. Surađuje s umjetnicima iz drugih umjetničkih područja i stvara interdisciplinarne radove bliske video umjetnosti, literarnom performansu odnosno vizualnoj poeziji. Žarko Jovanovski je po vokaciji likovni umjetnik, a uz pisanje se bavi glazbom i stripom. Njegov strip „Mrakci“ može se razgledati u izlozima Knjižnice do kraja ovog tjedna, do 29.4.2018. Razgovor s umjetnicima je zanimljivo i dinamično vodio Antonio Grgić. Uz čitanje poezije, razgovaralo se i o budućnosti knjige. Dok Neva Lukić smatra da će knjiga postojati ako ne drugačije, a onda u usmenom obliku. Žarka Jovanovskog oduševljavaju metamorfoze knjige u svim mogućim oblicima te mu je predobro što se dešava s knjigom u digitalno doba.

U  petak 20.4.,  također u okviru programa „Ususret Noći knjige“, Nikola Horvat predstavio je svoju knjigu “Barinški epitaf: priča s Pacific Crest Traila”. Nikola Horvat prvi je Hrvat koje je prešao planinarski put u SAD-u koji se proteže od granice s Meksikom kod San Diega, duž Kalifornije preko Oregona pa sve do države Washington i granice s Kanadom. Publiku je oduševio multimedijalnim putopisnim predavanjem tijekom kojeg je najavio pokretanje slične pješačke staze u Hrvatskoj koja službeno kreće iz Iloka 25.4.2018. pod nazivom Croatia Long Distance Trail.

„Ususret Noći knjige“ održana je i  2. proljetna tržnica knjiga koju Knjižnica organizira u suradnji sa Šarenim dućanom Koprivnica na kojoj su građani imali priliku pronaći zanimljive knjige po povoljnim cijenama, ali i ponuditi na prodaju svoje primjerke. Iste subote održana je i Pričaonica za bebe i malu djecu do 3 godine „Zvučna kutija“ – glazbene igre za djecu. U radionici je sudjelovalo 26 djece u dobi od 6 mjeseci do 3 godine i 32 roditelja, ukupno 58 posjeta. Pod vodstvom odgajateljica Marije Sesvečan i Gordane Bonta roditelji su saznali kako glazbene igre mogu biti poticaj za razvoj govora kod djece dok im je knjižničarka Danijela Petrić preporučila priručnike za roditelje i slikovnice na ovu temu.

Službeni program obilježavanja manifestacije „Noć knjige 2018.“ u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica započeo je 23.4.2018. u jutarnjem  terminu u 10.30 sati  s polaznicima Dječjeg vrtića „Tratinčica“, skupinom „Medenjaci“. Vrtićarci su sudjelovali u kreativnoj radionici „Posvoji knjigu“. Odabrali su iz otpisanih knjiga slikovnicu prema vlastitim interesima te prijateljima predstavili zašto su baš nju izabrali. Posvojene knjige stavit će u svoju knjižnicu u vrtićkoj skupini i međusobno je posuđivati. Tako su djeca uvidjela kako i stare i pohabane knjige mogu biti korisne. 

Isti dan održao se i program „Biciklom do Galovića“. Biciklijada od Knjižnice do Peteranca je uspješno „otpedalirana“ povodom nacionalne manifestacije „Noć knjige 2

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice