Program “Rastemo čitajući” predstavljen na međunarodnoj konferenciji u Turskoj

11. listopada 2018.

Od 2.-4.10.2018. u Antalyji u Turskoj održana je konferencija „Life after LIFE: New Horizons for the Municipal Libraries in Turkey“ kao zaključna konferencija i završna svečanost turskog dvogodišnjeg projekta „Libraries for Everyone – LIFE“.

Konferencija je okupila brojne stručnjake iz Turske i svijeta, uključujući buduću predsjednicu IFLA-e Christine Mackenzie te Deborah Jacobs, čelnicu programa Global Libraries Zaklade Bill & Melinda Gates. Ana Škvarić iz Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica na konferenciji je predstavila program „Rastemo čitajući“, nagrađeni program koprivničke Bibliobusne službe čija je implementacija omogućena zahvaljujući sudjelovanju u programu INELI Balkans od 2015. do 2017. godine.
Projekt „Libraries for Everyone – LIFE“ kreiran je i implementiran na inicijativu i pod financijskim pokroviteljstvom programa Global Libraries Zaklade Bill & Melinda Gates. Budući da od 1.1.2019. nakon više od 20 godina program Global Libraries završava, a time završava i značajna financijska potpora knjižnicama u svijetu, ova je konferencija okupila sudionike koji su na određeni način povezani sa Zakladom B&M Gates i čiji su programi posljednjih godina ostvareni zahvaljujući Zakladi. S naglaskom na iskustvo turskih knjižnica, prisutni knjižničari su kroz brojna izlaganja saznali kakvi se programi i aktivnosti provode u knjižnicama u Jugoistočnoj Aziji, Indiji, Africi, Oceaniji, zemljama Balkana (Hrvatska, BiH, Kosovo, Grčka, Rumunjska, Bugarska), Latviji, Moldaviji, Poljskoj, Ukrajini…

Na koji način modernizirati knjižnice, kako najučinkovitije koristiti informacijsko-komunikacijsku tehnologiju i ostvariti slobodan pristup inforacijama za sve, kako realizirati učinkovito umrežavanje informacijskih stručnjaka, i najvažnije, kako osigurati održivost knjižničnih programa nakon inicijalne implementacije samo su neka pitanja na koje je ova konferencija nastojala dati odgovore.

Koprivnička knjižničarka Ana Škvarić sudjelovala je na konferenciji na poziv organizatora kao jedna od dobitnica nagrada INELI Balkans Innovation Award zahvaljujući kojoj je 2017. uspješno implementiran program „Rastemo čitajući“ koji se i danas provodi u koprivničkoj Bibliobusnoj službi, a namijenjen je polaznicima dječjih vrtića, njihovim odgajateljicama/odgajateljima i roditeljima u mjestima koja obilazi koprivnički bibliobus. Ana Škvarić predstavila je program, tijek implementacije, izazove s kojima se knjižnica susrela u njegovom provođenju, a osim održanog izlaganja za kolege knjižničare, sudjelovala je i na međunarodnom forumu  na temu održivosti knjižničnih programa i projekata.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice