Pričaonica za bebe i malu djecu sve popularnija usluga

24. ožujka 2011.

Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica

Pričaonica za bebe i malu djecu do tri godine sve je popularnija usluga Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica. Od listopada 2008., kada je pokrenuta održano je ukupno 26 programa (jedanput mjesečno), a interes roditelja i njihove djece sve je veći. Ova druženja postala su omiljena zabava za mališane tijekom subotnjih prijepodneva. Kroz pričaonice prošlo je 155 djece u dobi od 6 mjeseci do 3 godine, a ukupan broj posjeta iznosi 1350. Zbog povećanog interesa i malog prostora, pričaonica se održava u Čitaonici tiska na prvom katu Knjižnice, koja se tom prigodom opremom prilagođava maloj djeci. U svibnju 2010. uveden je dodatni termin, tako se sada pričaonica održava svake treće subote u mjesecu u tri termina – posebno za djecu od 6 do 18 mjeseci, za djecu od 18 mjeseci do 2,5 godine i za djecu od 2,5 do 3 godine.

Prema ocjenama roditelja sadržaj pričaonice u potpunosti udovoljava njihovom očekivanju kod 80% roditelja, dok 20% roditelja ocjenjuje s ocjenom 4. Na pitanje mogu li sadržaj programa primijeniti u odgoju djeteta 92% roditelja smatra da može u velikoj mjeri, a 8% djelomično. Voditelje pričaonice – odgajateljice i knjižničarku – svi roditelji ocjenjuju najvećom ocjenom. Od dodatnih sugestija, roditelji traže da se pričaonice održavaju češće, barem dva puta mjesečno, da traju duže, da imaju malo veći prostor te izražavaju svoje želje za sadržajima koje bi voljeli da se obrade u sljedećim pričaonicama.

Teme o kojima se razgovaralo s roditeljima i prezentirale aktivnosti po dobi djeteta bile su usmjerene na cjelokupni razvoj djeteta – komunikacija i poticanje govora, zdrava prehrana, tjelesna aktivnost, disciplina, obitelj, kreativnost, emocije, rješavanje sukoba, prijateljstvo, usvajanje novih spoznaja, utjecaj slikovnice, glazbe i igre na razvoj djeteta. Pored prezentacije aktivnosti, roditeljima se ovim putem nastoji pomoći u odabiru kvalitetne stručne literature na određene teme te slikovnica primjerene za pojedinu dob djeteta.

Pozitivni pomaci vidljivi su u posudbi literature za roditelje i knjižnične građe za djecu male dobi ( taktilne slikovnice, slikovnice igračke, audio priče za djecu, glazbeni CD-i). Uz posudbu porastao je interes za posjete Dječjem odjelu. Samo u 2010. godini zabilježeno 1087 posjeta roditelja s djecom do 3 godine koji se zadržavaju u prostoru igrajući se i čitajući priče. Tome moramo pridodati i uspješan program Knjižnice Knjige za bebe kojem Knjižnica uz financijsku potporu Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačke županije i Podravke te uz suradnju s Neonataloškim odjelom koprivničke bolnice, svakom novorođenom djetetu poklanja prvu slikovnicu, a roditeljima edukativnu brošuru o značaju rane pismenosti i pozivnicu za besplatno učlanjenje u njima najbližu knjižnicu na području Županije koprivničko-križevačke. U 2010. godini podijeljeno je 1081 paket i od toga učlanjeno u Dječji odjel koprivničke knjižnice 51 beba.

Budući da je jedna od zadaća Knjižnice promicanje pismenosti od najranije dobi, ovim programima nastoji se potaknuti roditelje da njihova djeca u što ranijoj dobi stječu naviku redovitog dolaska u knjižnicu. Osim toga, roditeljima knjižnica omogućuje stručnu i savjetodavnu pomoć u odgoju djeteta, kvalitetnom provođenju vremena s djetetom i međusobnu razmjenu iskustava.

Zbog povećanog interesa i želja roditelja za češćim održavanjem ovakvih programa, potrebno je u skoroj budućnosti osigurati primjereniji prostor koji Knjižnica za sada ne posjeduje – prostor koji bi bio uvijek na raspolaganju ovoj, sve brojnijoj, kategoriji knjižničnih korisnika.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice