PREDSTAVLJENI PROJEKTI DIGITALIZACIJE KNJIŽNICE I ČITAONICE „FRAN GALOVIĆ“

26. svibnja 2011.

Intenzivne aktivnosti u području digitalizacije rezultirale su pozivom Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ za izlaganje na 6. SEEDI (South Eastern European Digitization Initiative) međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Digitalizacija kulturne i znanstvene baštine“ kojoj je domaćin bila Nacionalna i sveučilišna knjižnica iz Zagreba.

SEEDI je međunarodna inicijativa za razvoj digitalizacije kulturne i znanstvene baštine u zemljama jugoistočne Europe s ciljem okupljanja arhivskih, knjižničnih i muzejskih djelatnika koji su odgovorni za čuvanje i osiguravanje trajnog pristupa kulturnoj i znanstvenoj baštini, istraživača informacijske tehnologije koji razvijaju projekte digitalizacije kulturne i znanstvene baštine, znanstvenika iz polja umjetnosti, društveno-humanističkih znanosti, povijesti i računalnih znanosti te studenata i svih zainteresiranih za digitalizaciju kulturne i znanstvene baštine.

Cilj konferencije bio je predstavljanje i razmjena iskustava u korištenju novih informacijskih tehnologija, normi te iskustava iz područja digitalizacije kulturne i znanstvene baštine, uključujući- digitalno prikupljanje i pretvorbu iz analognog oblika u digitalni, opis i predstavljanje baštinskih objekata i pripadajuće dokumentacije, obradu digitaliziranog sadržaja te predstavljanje i trajno čuvanje digitaliziranog sadržaja.

Kristian Ujlaki iz koprivničke knjižnice predstavio je projekte digitalizacije koje je knjižnica sa svojim partnerima realizirala – digitaliziranu građu „Glas Podravine“, „Digitaliziran koprivnički tisak“ i „Fran Galović online“. Predstavljeni su i projekti koji su u tijeku: digitalizacija zbirke starih koprivničkih razglednica i digitalizacija naslovnica knjižne građe Zavičajne zbirke „Caproncensis“.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice