PREDSTAVLJENA KNJIGA GUNTERA PAULIJA „PLAVA EKONOMIJA“

22. ožujka 2013.

U srijedu 20.3.2013. u organizaciji Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica i Izdavačke kuće „Katarina Zrinski“ iz Varaždina u prostoru Županijske komore u Koprivnici predstavljena je knjiga Guntera Paulija Plava ekonomija – 10 godina, 100 inovacija, 100 milijuna radnih mjesta. U okviru tribine „Zelena knjižnica“, nove usluge koprivničke knjižnice, o knjizi i svojim iskustvima u primjeni modela „plave ekonomije“ govorili su prof. dr. Davor Pavuna, ugledni fizičar i znanstvenik, Matija Hlebar, predsjednik Udruge za održivi razvoj Hrvatske, Mirjana Ptiček, urednica knjige i Ina Matijević, moderatorica tribine. Iz Beograda se putem Skypea u raspravu uključila i Ivanka Milenković, suradnica Guntera Paulija, te predstavila poslovni model proizvodnje gljiva na celuloznom otpadu.

Gunter Pauli, belgijski ekonomist, poduzetnik, vizionar, član mnogih svjetskih foruma i fondacija, ograđuje se od vladajućeg modela ekonomije koji rezultira zatvaranjem radnih mjesta i uništava prirodu u cilju profita, a naziva ga crvenom ekonomijom. Ograđuje se i od ekoloških rješenja koja uništavaju izvore prihoda najsiromašnijih i ugrožavaju životinjske i biljne vrste, a pripisuje ih zelenoj ekonomiji. Nasuprot njima razvija model tzv. plave ekonomije, koji oponašajući učinkovitost ekosustava ne stvara otpad.
Sudionici tribine istaknuli su da ideja „plave ekonomije“ nije imperijalizam, osvajanje i stjecanje profita na štetu drugih nego da svatko treba pronaći i prepoznati svoj potencijal i ulogu u svijetu po uzoru na prirodu u kojoj sve ima svoj smisao i u kojoj već postoje modeli održivog razvoja. Ideja je stvaranje društva u kojem svatko ima sve što mu treba, sretnog društva u kojem će ljudi pronaći smisao u okolišu i zajedništvu, bez eksploatacije. U Koprivnici imamo dovoljno resursa, energije i potencijala, kao što su primjerice voda i čist okoliš, od kojih bi svi mogli dobro živjeti, istaknuo je prof. dr. Davor Pauna te pozvao ljude na revoluciju ljubavi i svijesti. Udruga za održivi razvoj u Koprivnici već provodi projekt prikupljanja starog papira teretnim biciklima koji je u potpunosti ekološki i održiv. Spomenuti su još neki od modela korištenja resursa, primjerice proizvodnja gljiva na celuloznom otpadu ili proizvodnja termoizolacije od ovčje vune koja inače predstavlja veliki ekološki problem.

Fotografije s predstavljanja: http://bit.ly/14goOIa

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice