Predstavljanje zbirke poezije Cipele od senja Zdenke Čavić

28. veljače 2019.

U srijedu, 6.3.2019. u 19 sati u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica bit će predstavljena zbirka poezije Cipele od senja pjesnikinje Zdenke Čavić.
Autoricu će predstaviti predsjednik Varaždinskog književnog društva Tugomir Orak. Pjesme će  interpretirati Literarna sekcija, a glazbu će izvoditi Vokalni sastav KUD-a Podravka.
Voditelj programa bit će Boris Kralj, a gostovat će i Vladimir Mihaljević Kantor.

O autorici iz recenzije:
Autorica nije nepoznata javnosti, no živi jedan kontemplativan, zakriljen život u svojem gradu odakle se u svojim „cipelama od snova“ iskrada putem uspomena, dospijevajući do dubine vremena ili do astralnih, prekorubnih prostora. Čita, razmišlja, zapisuje, bilježi svoje spoznaje često izvan egzaktnih znanstvenih matrica, a najveći joj odušak daje beskrajno polje poezije, gdje su pjesme kao klasje nabijeno zrnjem, otežalo od svoje krušne i duhovne težine.
Zaista, kod nje nema praznoslovlja, nema šuštanja papirnatih ruža, jeftinih kompilacija i povodljivoga rimarenja, niti zarobljenosti idiomom, koji bi autora ograničavao na selsko, starinsko, priprosto, na naivističko oslikavanje prizora i šetnju „općim mjestima“ dijalektalne poezije, u krugu od dvadeset kilometara od zvonika lokalne kapelice. Umjesto toga, pjesnikinja si stvara funkcionalan jezik, veoma slikovit, metaforičan, oslonjen na sitnice nabijene memorijskim barutom.
Sova, mudrica, Minervin znak, koja je ujedno „simbol tuge, tame, sjetne i samotnjačke povučenosti“, sjedi joj na ramenu. Zlokobna je, no moći su joj čarobne, povezuje nas s precima, otvara ulaze u drugi svijet, razvija u nama intuiciju i vidovitost. Kažu da „simbolizira misao koja vlada tminama“. U prostoru ove slojevite poetske zbirke autorice Zdenke Čavić, svjesno i namjerno je instalirana, da nas potakne na novi i drugačiji pogled, dublji doživljaj i istančano razmišljanje. A zbirka to zaslužuje.
(Božica Jelušić, književnica, 2018.g.)

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice