Predstavljanje rezultata projekta OTKRIVAMO KNJIŽNICU!: Grafički i video sadržaji u funkciji razvoja knjižnične pismenosti mladih i dodjela nagrada autorima radova

10. studenoga 2023.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica obilježit će završetak ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige u srijedu, 15. 11. 2023. s početkom u 18.00 sati predstavljanjem rezultata projekta OTKRIVAMO KNJIŽNICU! Grafički i video sadržaji u funkciji razvoja knjižnične pismenosti mladih te dodjelom nagrada autorima radova koji su nastali u ovom projektu. Gosti će biti ciljna skupina ovog projekta – učenici koprivničkih srednjih škola i studenti Sveučilišta Sjever, 3. godina preddiplomskog studija medijskog dizajna. Poimence to su: Luka Kiš, Ivona Brkić, Elizabeta Evačić, Karolina Điko (Gimnazija „Fran Galović“ Koprivnica) i Dejana Šturbek (Srednja škola Koprivnica) te studenti Viktorija Paljug, Veronika Filipčić, Klara Ćosić, Lucija Strmečki, Antonio Juričević, Ozren Kisić Morduš, Matej Kociper, Dorian Dujlović, Goran Rudnički, Leo Gojnik, Petra Belobrk i Sebastian Muslić. Oni će upoznati javnost s video i grafičkim radovima kojima populariziraju knjižnicu na način koji će biti zanimljiv njihovim vršnjacima, mladima, koji je slabije poznaju ili ju uopće ne koriste.

Mulitmedijski radovi o knjižnici nastali su metodom tzv. vršnjačkog učenja tijekom  kojega su studenti medijskog dizajna svojim znanjem i iskustvom pomagali srednjoškolcima u osmišljavanju i izradi video i grafičkih radova o knjižnici.

Upravo je ovakvo učenje o medijskom dizajnu novum i najveća vrijednost projekta  OTKRIVAMO KNJIŽNICU! Grafički i video sadržaji u funkciji razvoja knjižnične pismenosti mladih. Inicirala ga je Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”Koprivnica, koja je i nositelj projekta zajedno sa Sveučilištem Sjever – studij Medijskog dizajna u Koprivnici. Provedbu projekta omogućila je i suradnja s koprivničkim srednjim školama, dok su financijsku potporu njegovoj realizaciji omogućili Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Koprivnica i Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica.

Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” pokrenula je projekt početkom ove godine kako bi popularizirala i približila knjižnicu mladima na način koji je blizak njihovim interesima za vizualnim komuniciranjem i multimedijskim izražavanjem. To je neka vrsta odgovora na problem s kojim se suočavaju knjižnice diljem svijeta, a radi se o nezainteresiranosti mladih za knjižnicu kao tradicionalnu kulturnu i obrazovnu ustanovu. Jedan od načina da se knjižnice približe mladima je korištenje vizualnog izražavanja kao prevladavajućeg oblika komunikacije mladih u suvremenom društvu. Stoga je i cilj ovog projekta „otkriti“ mladima knjižnicu korištenjem multimedije te poboljšati njihovu informiranost o knjižnici kao zanimljivom mjestu koje nudi više od knjiga te koje im itekako može biti korisno u obrazovanju, cjeloživotnom učenju, provođenju slobodnog vremena i svakodnevnom životu općenito.

Recimo još da je u prvoj aktivnosti projekta, webinaru Magija animacije i videa u funkciji poučavanja i promocije, koprivnička knjižnica surađivala s knjižnicom Medicinske škole u Bjelovaru koja ima bogatu praksu u korištenju obrazovne video animacije (poveznica na edukativni video na Youtube kanalu koprivničke knjižnice https://www.youtube.com/watch?v=2StbPKG1ML8). U drugoj aktivnosti projekta pod nazivom Storytelling suradnica u projektu bila je dr. sc. Lidija Dujić, izvanredna profesorica na Sveučilištu Sjever – odjelima Novinarstvo, komunikologija i odnosi s javnošću, koja je sudionicima projekta – srednjoškolcima i studentima održala tri radionice o tome kako ispričati priču i koristiti naraciju u funkciji medijskog izražavanja. Treća aktivnost projekta, tehnička izvedba plakata i videa, odvijala se u direktnoj suradnji srednjoškolaca sa studentima i profesorima Sveučilišta Sjever – studij Medijskog dizajna.

Svi sudionici projekta, njihovi kolege i prijatelji, profesori, članovi obitelji, predstavnici mediji, kao i najšira zainteresirana javnost koja prati inovativne pomake u radu koprivničke knjižnice dobrodošli su na ovo posebno događanje koje slavi mladenačku kreativnost, učenje i suradnju.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice