Predstavljanje projekta “Knjige za bebe”

10. lipnja 2008.

U petak, 06. lipnja u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” održana je konferencija za predstavnike medija povodom realizacije projekta “Knjige za bebe”. Konferenciji su prisustvovali predstavnica donatora u projektu Podravke d.d. Maja Marković, Korporativne komunikacije, Ana Tuk, predstavnica Gradskog poglavarstva i Kulturnog vijeća Grada Koprivnice koji je sufinancijer projekta, predstavnica partnera u projektu Ksenija Rajković, glavna sestra Neonatologije Opće bolnice «Dr. Tomislav Bardek» Koprivnica , dizajner Alen Pavlović, Dizajn Artra d.o.o. Koprivnica, knjižničarka Danijela Petrić, voditeljica projekta i Dijana Sabolović-Krajina, ravnateljica Knjižnice i čitaonice «Fran Galović» Koprivnica.

Projekt «Knjige za bebe» dio je istoimenog programa, koji se u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica provodi od 1999. godine s namjerom skretanja pozornosti roditeljima, prvenstveno majkama, na značaj ranih poticaja za razvoj vještina čitanja i pisanja u kasnijoj, školskoj dobi, ali i tijekom cijelog života. Namjera je također bila senzibilizirati javnost na važnost stvaranja pozitivnog okruženja za poticanje čitanja i pismenosti od najranije dobi u obitelji i društvu općenito.

U nekoliko hrvatskih narodnih knjižnica nude se programi za bebe i djecu do 3 godine. Koprivnička knjižnica jedinstvena je po tome što svim bebama rođenim u koprivničkom rodilištu, a to je otprilike 1000 djece godišnje poklanja «prvu» slikovnicu, a majkama edukativnu brošuru s uputama zašto je važno ČITATI djeci od najranije dobi.

Paketi «Knjige za bebe» predstavljeni na konferenciji upotpunjeni su novim sadržajima i kvalitetnijim izborom slikovnica, zahvaljujući donaciji koprivničke «Podravke», finacijskoj potpori Grada Koprivnice, nakladničkoj kući «Mozaik knjiga» i poznatoj slikarici i ilustratorici Sanji Rešček koja je izradila logo projekta. Dizajn i izradu paketa izradio je Alen Pavlović iz «Artre» d.o.o. Koprivnica. Grafički je oblikovao brošuru sa savjetima za roditelje zašto čitati djeci, kako čitati i preporuke za čitanje od rođenja do 7. godine te prijavnicu za besplatno učlanjenje u Dječji odjel Knjižnice koja se može iskoristiti godinu dana od primitka. Uz brošuru i prijavnicu paket «Knjige za bebe» sadrži slikovnicu Lucy Cousins: «Mišica Mejzi te voli» u izdanju nakladničke kuće «Mozaik knjiga». Cjelokupni sadržaj upakiran je u male platnene torbe.

Program «Knjige za bebe» do sada je naišao na dobar odjek u javnosti, roditelji su sve više prisutni u knjižnici koja im nudi bogat izbor priručnika, slikovnica i igračaka za bebe. Bebe osobito uživaju u istraživanju taktilnih slikovnica i taktilnih igračaka s različitim ispupčenjima, teksturama, udubljenjima i oblicima. Nadalje, sve su intenzivniji i zahtjevi roditelja djece do tri godine starosti za organiziranim oblicima druženja u knjižnici. Stoga se planira u rujnu 2008. godine pokrenuti takva usluga koja bi bila pomoć roditeljima u odabiru što i kako čitati djeci. Nadamo se da će novi paketi oduševiti roditelje i bebe te da će se na taj način kod najmanjih potaknuti ljubav prema knjizi, a zajedničko čitanje roditelja i beba iščekivati s najvećim oduševljenjem.

Roditelji i bebe čekamo vas u koprivničkoj knjižnici!

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice