Predstavljanje projekta «Digitalizacija zavičajne i kulturne baštine – novine «Glas Podravine» (1950.-2007.)

7. ožujka 2008.

U srijedu, 12.03.2008. u 12.00 sati predstavit ćemo projekt “Digitalizacija zavičajne kulturne baštine – novine Glas Podravine 1950.-2007.”.
Knjižnica i čitaonica «Fran Galović» Koprivnica nije jedna od najvećih narodnih knjižnica u Hrvatskoj u pogledu veličine prostora i fonda, broja zaposlenih i računala. Međutim, poznata je po svojim inovativnim projektima i programima koji imaju ne samo lokalne, nego i nacionalne i međunarodne dosege. Nakon usluge za slijepe i slabovidne, jedan od takvih projekata je i upravo realizirani projekt «Digitalizacija zavičajne i kulturne baštine – novine «Glas Podravine» (1950.-2007.). Način i rezultati provedbe projekta bit će predstavljeni u srijedu, 12.03.2008. u 12.00 sati u Knjižnici i čitaonici «Fran Galović» Koprivnica (Stručno-znanstveni odjel na drugom katu).

Radi se o prvom, pilot projektu realiziranom na nacionalnoj razini u okviru projekta digitalizacije «Hrvatska kulturna baštine», koji provodi Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom, Muzejskim dokumentacijskim centrom i Hrvatskim državnim arhivom.

Cilj digitalizacije novina «Glas Podravine» je promocija zavičajne i kulturne baštine korištenjem najsuvremenije tehnologije i postupaka digitalizacije. Digitalizacija osigurava zaštitu originala, a istovremeno širi dostupnost najširem krugu korisnika u zemlji i inozemstvu putem interneta ili nekog drugog digitalnog medija.

Nositelj projekta je Knjižnica i čitaonica «Fran Galović» Koprivnica u suradnji s Muzejom grada Koprivnice i Poduzećem «Glas Podravine». Izvoditelji projekta su tvrtke ArhivPRO d.o.o. Koprivnica i Point d.o.o. Varaždin. Realizaciji projekta pridonijela su i sredstva javnog priopćavanja, te građani koji su sudjelovali u formiranju tzv. idealnog primjerka «Glasa Podravine». Savjetodavnu pomoć pružao je Ured nacionalnog projekta digitalizacije «Nacionalna kulturna baština». Projekt su finacijski poduprli Grad Koprivnica (20.000 kuna) i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske (80.000 kuna).

Nakon osmišljavanja modela, odnosno prikupljenih iskustava s digitalizacijom “Glasa Podravine”, lokalnih novina s najdužom tradicijom izlaženja i najopsežnijim izvorom informacija o životu lokalne zajednice, koprivnička Knjižnica bi željela nastaviti s projektom digitalizacije preostalih lokalnih novinskih fondova, konkretno «Podravskog lista» (2001.-2007.), «Koprivničkih novina» (1995.-1996.), «Koprivničkog Magnuma» (1990.-1991.) i «Novog Magnuma» (1991). Iako ima kraći vijek izlaženja, ova novinska građa važan je izvor podataka o životu u lokalnoj zajednici u određenim povijesnim razdobljima, neophodan za obrazovne, znanstvene, stručne i informacijske potrebe ne samo korisnika u lokalnoj zajednici, već i šire, korisnika iz naše zemlje, ali i inozemstva, za pisanje referata, seminarskih, maturalnih i diplomskih radnji, povijesnih i općenito znanstvenih istraživanja, kao i pronalaženja informacija o svakodnevnom životu lokalne zajednice. U planu je i županijski projekt digitalizacije novinskih fondova u suradnji s Gradskom knjižnicom “Franjo Marković” iz Križevaca i Gradskom knjižnicom Đurđevac.

Predstavljanje projekta digitalizacije “Glasa Podravine” otvoreno je za sve zainteresirane.

D. Sabolović-Krajina

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice