ODGOĐENO! – Predstavljanje nacionalnog programa poticanja čitanja od najranije dobi – Rođeni za čitanje

5. listopada 2022.

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske provodi ciklus informativnih susreta za pedijatre povodom predstavljanja nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi Rođeni za čitanje.

Program Rođeni za čitanje nacionalni je program poticanja čitanja djeci od najranije dobi koji se počeo provoditi u 2021. Godini čitanja koju je Vlada Republike Hrvatske proglasila na prijedlog Ministarstva kulture i medija na sjednici 30. prosinca 2020.

Program  se provodi kao mjera Akcijskog plana 2020. provedbe Nacionalne strategije poticanja čitanja koju je Vlada Republike Hrvatske usvojila 2017. godine.

Akcijskim planom predviđeno je da program Rođeni za čitanje na nacionalnoj razini provode Ministarstvo kulture i medija  u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju.

Program će kroz višegodišnje aktivnosti na nacionalnoj razini promicati čitanje od najranije dobi i baviti se predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara.

Glavni je cilj programa uputiti svakog roditelja na redovitim sistematskim pregledima djece u  važnost čitanja naglas za razvoj djetetovih čitalačkih navika,  čitanja iz užitka što značajno utječe  na sveukupni djetetov razvoj.

Tijekom četiri pedijatrijska pregleda, od šestog mjeseca života do polaska u školu, pedijatri djeci čitaju slikovnice prilagođene dobi djece te na kraju pregleda poklanjaju slikovnice da bi roditelji nastavili čitati u obiteljskom okruženju.

Čitalačka pismenost  jedna  je od bitnih životnih vještina koja utječe na naše zdravlje, stoga je namjera da poticanje čitanja djeci od najranije dobi postane sastavni dio preventivnih i javnozdravstvenih mjera u promidžbi zdravlja djece.

Predstavljanje nacionalnog programa poticanja čitanja od najranije dobi – Rođeni za čitanje održat će se u Koprivnici za pedijatre Koprivničko-križevačke županije 11. 10. 2022. u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica s početkom u 19.30 sati. Na predstavljanje pozvani su i odgajatelji s područja županije te knjižničari koji se u svom radu bave djecom.

O važnosti čitanja djeci od najranije dobi s ciljem razvoja rane pismenosti govorit će stručna suradnica programa Rođeni za čitanje prim. mr. sc. Marija Radonić, dr. med. spec. pedijatar, idejna začetnica programa u Hrvatskoj te prof. dr. sc. Anita Peti Stantić, redovita profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. O provedbi nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi Rođeni za čitanje i nastavku konkretnih aktivnosti započetih u 2021. Godini čitanja govoriti će Maja Zrnčić, voditeljica Nacionalne strategije poticanja čitanja Ministarstva kulture i medija.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice