Predstavljanje knjige / “Porijeklo hrvatskih institucija – kultura zaborava” Josip Jambrač

23. studenoga 2022.

U Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica u srijedu, 30.11.2022. u 18 sati u Makerspaceu održat će se predstavljanje knjige „Porijeklo hrvatskih institucija – kultura zaborava“ Josipa Jambrača.

Iz recenzije prof. Tvrtka Jakovine saznajemo da je knjiga Josipa Jambrača je veliki, sveobuhvatni, gotovo totalni pogled na Hrvatsku, njezinu povijest i, nažalost, budućnost. Knjiga je to kakvih ni o drugim civilizacijama nema puno, kakve u Hrvatskoj gotovo ne postoje. Kada Josip Jambrač piše da vjeruje kako bi za Hrvatsku danas bilo „puno važnije od mnogih drugih stvari, da svoju teško izborenu slobodu definira kroz društvene vrijednosti koje može ostvariti i da takvo poimanje slobode bude utjelovljeno u našim institucijama, a kroz njih u zakonima, pravilima i normama na kojima će se graditi povjerenje i društvo“, on zapravo zagovara ustavni patriotizam. Tezu varira i dokazuje bez obzira o čemu piše, smatrajući da se samo „na zajedničkim vrijednostima može izgraditi dobro i prosperitetno društvo“. Takva država može biti ono što će pokrenuti potencijale koje imamo. Na mnogobrojnim primjerima, autor detaljno objašnjava zašto Hrvatska iz naizgled posve uređenih i urednih okolnosti, ne može naprijed, zašto se toliko malo toga mijenja. Zemlja bez institucija, ne može izgraditi sretno društvo. Hrvatska je svakako zemlja brojnih nedostataka, ali posve sigurno nije zemlja bez pojedinaca koji bi stvari mogli pomaknuti. Ova knjiga i autor to pokazuju.

Josip Jambrač, specijalizirao na Ekonomskom fakultetu (organizaciju i menadžment) i sveučilišni specijalistički poslijediplomski studij javne uprave (javna uprava) Sveučilišta u Zagrebu. Ima tridesetogodišnje radno iskustvo u društvenom, privatnom i javnom sektoru. Također ima iskustvo rada u predstavničkim i izvršnim tijelima lokalne i područne samouprave. Član je tajništva Instituta za javnu upravu.

Veselimo se Vašem dolasku!

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice