Predstavljanje knjige „Plava ekonomija : 10 godina, 100 inovacija, 100 milijuna radnih mjesta“

14. ožujka 2013.

Predstavljanje knjige „Plava ekonomija : 10 godina, 100 inovacija, 100 milijuna radnih mjesta“

Gunter Pauli „Plava ekonomija : 10 godina, 100 inovacija, 100 milijuna radnih mjesta“ (Nakladnik „Katarina Zrinski“, 2012.)

(Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Koprivnica, Frankopanska 3, srijeda, 20.03.2013. u 17.30h)

Ciklus tribina „Zelena knjižnica“ Sudjeluju: prof. dr. sc. Davor PAVUNA (Ecole Polytechnique Federale, Lausanne, Švicarska), Matija HLEBAR (Udruga UZOR Hrvatske), Mirjana PTIČEK (urednica knjige)
Moderator: Ina MATIJEVIĆ
Organizator: Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica organizira predstavljanje knjige Guntera Paulija Plava ekonomija – 10 godina, 100 inovacija, 100 mijuna radnih mjesta u srijedu, 20.3.2013. u 17.30 sati u Velikoj dvorani koprivničke Županijske gospodarske komore (Frankopanska 3). Predstavljanje knjige održat će se u okviru tribine „Zelena knjižnica“, nove usluge koprivničke knjižnice. Sudjelovat će znanstvenik prof. dr. Davor Pavuna (Ecole Polytechnique Federale, Lausanne, Švicarska), Matija Hlebar (Udruga UZOR Hrvatske) i Mirjana Ptiček (urednica knjige). Moderator će biti Ina Matijević. Nakladnik knjige je Katarina Zrinski iz Varaždina. Knjiga će se moći kupiti po promotivnoj cijeni.
Kao i ostale knjige Guntera Paulija i ova je izazvala veliku svjetsku pozornost. Autor predstavlja svoju viziju kako u 10 godina na temelju 100 inovacija doći do 100 milijuna radnih mjesta. Važno je istaknuti da su mnoge od tih inovacija dostupne običnim ljudima za pokretanje posla i poduzetništva. Mogu biti korisne i vodstvu Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije u borbi protiv nezaposlenosti i rastućeg siromaštva.
Pauli se ograđuje od vladajućeg modela ekonomije koji rezultira zatvaranjem radnih mjesta i uništava prirodu u cilju profita, a naziva ga crvenom ekonomijom. Ograđuje se i od ekoloških rješenja koja uništavaju izvore prihoda najsiromašnijih i ugrožavaju životinjske i biljne vrste, a pripisuje ih zelenoj ekonomiji. Nasuprot njima razvija model tzv. plave ekonomije, koji oponašajući učinkovitost ekosustava ne stvara otpad. Evo što o tome kaže u predgovoru knjizi:
„Zamisli s kojima ćete se susresti u ovoj knjizi među najprivlačnijim su mogućnostima za ostvarenje konkurentne niskougljične i štedljive ekonomije 21. stoljeća. Potrebno je istaknuti da će neke od najvećih mogućnosti za stvaranje radnih mjesta proizaći iz oponašanja učinkovitosti ekosustava koji ne stvara otpad. Svijet prirode je, u svom svojem sjaju i raznolikosti, već spretno, neočekivano i na kontraintuitivne načine riješio mnoge probleme održivosti s kojima se čovječanstvo suočilo. Kad bi ljudska bića samo mogla shvatiti zapanjujuću kemiju, procese, strukture i ustrojstva koje su organizmi – od bakterija i mekušaca do gmazova i sisavaca – tisućljećima razvijali i iskušavali, možda bismo raspolagali novim i preobražajnim rješenjima za mnoge izazove s kojima se suočava šest milijardi ljudi ovog planeta, kojih će do 2050. godine biti više od devet milijardi.“
Gunter Pauli belgijski je ekonomist, poduzetnik, vizionar, član mnogih svjetskih foruma i fondacija, pisac dječjih knjiga. Posvećen je dizajniranju i implementaciji društva i industrija koje odgovaraju ljudskim potrebama koristeći lokalno dostupne resurse. Predaje po cijelom svijetu kao gostujući profesor i predavač. Član je uprava i nadzornih odbora kompanija u Aziji, Americi i Latinskoj Americi.
Njegove poduzetničke aktivnosti povezuju poslovanje, znanost, politiku i okoliš. Pod njegovim vodstvom, Ecover je pokrenuo prvu ekološku tvornicu 1992 g. što je bila glavna vijest na CNN-u. Inicira globalne projekte koji se bave redizajniranjem proizvodnje i potrošnje u klastere industrija inspiriranih ekosustavima.
Član je Svjetske Akademije umjetnosti i znanosti (San Francisco, Amerika), kreativni član Budimpeštanskog kluba, član Rimskog kluba te moderator Okruglog stola nobelovaca.
Ob

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice