Predstavljanje knjige Miroslava Međimorca „Dora sa sjenama ili čekanje života“

3. listopada 2019.

U četvrtak 10.10.2019. godine u 18:30 sati u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica Miroslav Međimorec predstavit će svoju najnoviju knjigu „Dora sa sjenama ili čekanje života“. Predstavljanje je organizirano u suradnji s koprivničkim ogrankom Matice hrvatske, a roman će uz autora predstaviti Marija Peakić Mikuljan, hrvatska književnica, Zlatko Kauzlarić Atač, kazališni scenograf i Vedrana Međimorec, interpretatorica ulomaka romana. Moderator će biti Dražen Ernečić, moderator, dok će uglazbljene stihove Frana Galovića izvesti Bemian duet.


Miroslav Međimorec završio je Filozofski fakultet i Akademiju za kazališnu i filmsku umjetnost u Zagrebu te poslijediplomski studij u Royal Shakespeare company London/Stratford on Avon. Doktorirao je 2010. godine iz teatrologije i dramatologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 

Roman „Dora sa sjenama“, napisan iz očišta žene u poznim devedesetim godinama života, bogata je panorama osobnih, obiteljskih, političkih i društvenih događanja u hrvatskoj obitelji i društvu dvadesetoga i početka dvadesetiprvog stoljeća. Dora priča svoju osobnu životnu povijest, istovremeno obiteljsku kroniku o razvoju građanstva u nas, sukobu svjetonazora. Mnoštvo osobnih iskaza, prisjećanja, bolnih trauma ljudi koji prolaze kroz strahote Prvoga i Drugoga svjetskoga i Domovinskog rata.

Posebna su vrijednost ovog romana i dijelovi radnje koji su oslonjeni na koprivničku Podravinu, dijelovi koji su pisani kajkavskim narječjem i koji su posvećeni Franu Galoviću, a pri tome treba reći da je Miroslav Međimorec naučio kajkaviski idiom Peteranca od svog djeda koji je bio suvremenik Frana Galovića, a što bi moglo biti zanimljivo čitateljima iz Koprivnice i Podravine.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice