Predstavljanje knjige „Kako ste?“ nagrađivane novinarke Barbare Matejčić

1. prosinca 2016.

U srijedu, 7. 12. 2016. godine u 18 sati u Čitaonici tiska na 1. katu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica, Barbara Matejčić, poznata i nagrađivana novinarka, predstavit će svoju zbirku priča znakovito naslovljenu „Kako ste?“. Predstavljanjem ove zbirke obilježit će se Međunarodni dan osoba s invaliditetom (3.12.).

Priče u ovoj narativno-novinarskoj zbirci sredstva izraza posuđuju od književnosti, no njihov sadržaj nije fikcija. Barbara Matejčić uranja u ljudske strahove, poniženja, nepravde, gubitke, ali i ponos i nesalomljivost te čitateljima pruža priliku da malo bolje upoznaju živote drugih kako bi ih bolje razumjeli.

Što zapravo znamo o drugima? Što znači živjeti s psihičkom bolesti, koje sve prepreke mora nadići romsko dijete da bi se školovalo, što prolazi kroz glavu osobi kojoj je čitavo tijelo nepomično, kako preživljavaju obitelji s teškom stigmom nepoželjne nacionalnosti, kako izgleda običan dan u životu slijepe osobe? I što ih međusobno povezuje? Iskustva ljudi čije su priče zastupljene u zbirci „Kako ste?“ daju nam odgovor na ova pitanja.

Barbara Matejčić slobodna je novinarka i urednica fokusirana na društvene teme i ljudska prava. Piše redovito za tiskane i internetske medije u Hrvatskoj i inozemstvu. Surađuje s Dokumentarnim programom Trećeg programa Hrvatskog radija i s međunarodnim istraživačkim, medijskim i ljudsko-pravaškim organizacijama. Nagrađena je za najbolje pisano novinarstvo u 2013. godini nagradom „Marija Jurić Zagorka“ (Hrvatsko novinarsko društvo, 2014.), dobitnica je Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić” (Centar za mir, 2013.) te priznanja za najbolje praćenje LGBT tematike u Hrvatskoj u razdoblju od 2000. do 2010. (Zagreb Pride, 2011.). Dobitnica je nekoliko europskih stipendija za novinarski rad. Diplomirala je Hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

S Barbarom Matejčić razgovarat će Siniša Bosanac, dobitnik priznanja „Ponos Hrvatske“za hrabrost i humanost. Priznanje je dobio za 2015. godinu zajedno s radnim timom građanske inicijative  ´Pomozimo djeci s invaliditetom´ za borbu protiv diskriminacije djece s invaliditetom.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice