Predstavljanje knjige i predavanje / Anita Peti-Stantić: „Znati(želja): Zašto mladi trebaju čitati popularno-znanstvene tekstove, i to odmah?“

8. studenoga 2023.

U petak, 17. 11. 2023. 18 sati u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica gostuje Anita Peti-Stantić, vrsna prevoditeljica, redovita profesorica i predstojnica Katedre za slovenski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te znanstvenica koja se čitanjem praktično, teorijski i vrlo strastveno bavi već više od dvadeset godina.

Prije četiri godine u našoj je knjižnici predstavila knjigu „Čitanjem do (spo)razumijevanja. Od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti“, a ovoga će nam puta govoriti o temi važnijoj no ikad, o čitanju i mladima, odnosno predstavit će knjigu „Znati(želja): Zašto mladi trebaju čitati popularno-znanstvene tekstove, i to odmah?“. Ovu je knjigu napisala u suradnji s Vedranom Stantić, kćeri, s namjerom da se zainteresiranu javnost, a posebno mlade i njihove učitelje, potakne na to da posegnu za popularnoznanstvenim tekstovima. Ti su tekstovi most između znanstvene literature i šire javnosti. Kako je poznato da ljudski mozak u dobi između trinaeste i devetnaeste godine postaje sposoban razumjeti apstraktne koncepte, složene teorije i odnose, kao i dubinski usvojiti intelektualni vokabular koji prati taj razvoj, upravo je to pravi trenutak za uranjanje u popularnoznanstvene tekstove. Ti tekstovi, osim što obiluju podacima i analizama koje potiču znatiželju i istraživački duh, pretpostavljaju i strukturirane načine mišljenja koji dovode do uspoređivanja, zaključivanja i traženja rješenja u svakodnevnim životnim situacijama. Ovom su knjigom i mladima i njihovim učiteljima željele pokazati upravo to – kako su rano otkrivanje popularnoznanstvenih tekstova i njihovo čitanje garancija razvoja vlastitih intelektualnih sposobnosti i boljeg međusobnog razumijevanja.

Svi zainteresirani dobrodošli su!

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice