Predstavljanje knjige i pjesničkog projekta Ivana Picera „Most prema Galoviću“

16. listopada 2018.

U srijedu, 24.10.2018. u 19 sati u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica bit će održano predstavljanje pjesničkog projekta Ivana Picera „Most prema Galoviću“. Predstavljanje će se održati u okviru tradicionalnog programa koprivničke Knjižnice „Galovićeva jesen“, koji je u proteklih 24 godina okupio brojne goste i s publikom podijelio specifična, osebujna viđenja Galovićevog lika i djela.

Ovogodišnji gost Knjižnice je Ivan Picer, za kojega Božica Jelušić u Predgovoru knjige kaže da se posebice izdvaja među štovateljima i ljubiteljima Galovićeve poezije kao pjesnik, zanesenjak, čuvar tradicija i zanimljiv interpretator pučke kulture. Ivan Picer, naglašava B. Jelušić, ovim pjesničkim projektom ponajprije nas vraća originalu i to objavljujući pretisak zbirke „Z mojih bregov“.  Slijedeći Galovićevu malu kockastu bilježnicu s nacrtom zbirke i upisanim naslovima, Picer zaključuje što je pjesnik još želio napisati, prije tragične smtrti na samom početku Prvog svjetskog rata i ispisuje svoj „Most prema Galoviću“. Picer pri tome, ističe B. Jelušić, kao Galovićev sljedbenik, „ponekad od Galovića posuđuje ritam, drugi put grafički oblik, treći put koji izravni stih kao citat. No, uvijek su to osobni doživljaji, originalan izraz i rješenja u duhu pjesničke prakse, koju je autor stekao u svojim prethodnim zbirkama“. I ono najvažnije: „Picer ne imitira, ne fingira niti se ne pretvara da govori „iz Galovićevih cipela“. On samo vrlo spretno uranja u atmosferu, traži bliskost, dešifrira duhovni kod i postiže zavidno dobre rezultate…“.

Knjigu će predstaviti književnica Božica JELUŠIĆ. Glazbene brojeve izvest će  Duo Bemian, Franjo Barić i Zoran Crnčić. Stihove će govoriti  Vid Balog, Monika Picer, Barbara Vukotić, Leo Filip Kovačić i autor. 

Nakladnik knjige je Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici, a urednik Male biblioteke Dražen Ernečić. Autor ilustracija i naslovnice je Ivan Andrašić.

Svi zainteresirani dobrodošli su!

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice