OTKAZANO predstavljanje knjige / Đorđe Matić “Tajne veze: slušanja, osluškivanja”

15. rujna 2021.
Đorđe Matić

OTKAZUJEMO NAJAVLJENO PREDSTAVLJANJE KNJIGE I TRIBINU

U srijedu, 22. 9. 2021. u 18 sati Knjižnica i i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica (Stručno-znastveni odjel) predstavlja  zanimljivog i elokventnog gosta, poznatog posebice u glazbenim i književnim krugovima u  zemlji i inozemstvu. Đorđe Matić je  pjesnik, esejist, prevoditelj i kritičar. Povod njegovog gostovanja, a ujedno i tribine o temama emigracije i glazbe bit će predstavljanje knjige eseja Tajne veze: slušanja, osluškivanja (Sandorf, 2017.). Gostovanje se održava u Godini čitanja, kao i u okviru programa koprivničke Knjižnice Šetnja kroz Stručno-znanstveni odjel čiji je cilj ne samo predstavljati zanimljive osobe iz širokog dijapazona umjetničkog i znanstvenog stvaranja, nego i kroz razgovor s gostima upućivati na druge knjige i medije iz fonda Knjižnice na teme koje se problematiziraju. Voditelji programa bit će dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina, knjižničarska savjetnica i Kristian Ujlaki, viši knjižničar i dipl. novinar.

Đorđe Matić  rođen je 1970. u Zagrebu, gdje je i odrastao. Od 1991. živio je najprije u Italiji, a zatim u Nizozemskoj, gdje je u Amsterdamu studirao englesku i talijansku književnost.

Urednik je i koautor Leksikona YU mitologije (Rende, Beograd, 2004), i koautor (s Merimom Ključo) trojezičnog muzičkog priručnika Eastern European Folk Tunes (Schott World Music, 2009). Surađivao je na više albuma world i etno glazbe i u Nizozemskoj predvodio muzičku grupu Gadjo orkestra, u kojoj je pjevao i svirao udaraljke.

Uredio je više publicističkih, kao i nekoliko knjiga iz polja povijesnih znanosti.  Objavio je pjesničke zbirke Lingua franca (Prosvjeta, Zagreb, 2013) i Haarlem Nocturne (Uitgeverij In de Knipscheer, 2016, na nizozemskom jeziku), zatim knjige eseja o glazbi Tajni život pjesama – hrvatska popularna muzika devedesetih (Antibarbarus, Zagreb, 2014) i Tajne veze (hrvatsko izdanje: Sandorf, Zagreb; srpsko izdanje: Heliks, Smederevo, 2017), te zbirku ogleda Historija i savremenici (Prosvjeta, Zagreb, 2018).

Godine 2020. objavljene su mu dvije esejističke knjige: na francuskom Visages du silence – Lica tišine (Theatroom, Pariz), i na srpskom knjiga Senke naših predaka: otrgnuto od zaborava (Portalibris, Beograd). U veljači 2021. izašla mu je nova zbirka poezije naslovljena Drugi zvuk (Presing, Mladenovac, 2021).

Prevodio je s engleskog, talijanskog i nizozemskog jezika, kao i na te jezike.

Stalni je suradnik zagrebačkog časopisa Prosvjeta i portala Oko RTS. Član je Hrvatskog društva pisaca i SKD Prosvjeta. Nakon skoro tri desetljeća života u Nizozemskoj, od prošle godine živi u Poreču.

Događanje je otvoreno za sve zainteresirane.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice