Predstavljanje knjige / Damir Karakaš „Okretište“

27. listopada 2021.
Damir Karakaš
Damir Karakaš

U srijedu 3. 11. 2021. godine u 19 sati u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović” Koprivnica održat će se predstavljanje najnovijeg nagrađivanog romana Damira Karakaša „Okretište“. Damir Karakaš u koprivničkoj knjižnici gostuje u okviru 28. Galovićeve jeseni.

O knjizi:

Mnogi, a pogotovo oni u kulturnim krugovima znaju da je Damir Karakaš prije nekoliko godina bio fizički napadnut, na ulici, na okretištu tramvaja, pred zgradom u kojoj živi, nakon čega je završio u bolnici u doslovnom se smislu riječi boreći za život. Taj je nemili događaj, a bilo je vruće ljeto, tada prošao bez medija: zvali su ga, no on nije htio da ga razvlače po novinama. Jer bio je to težak period za njega i njegovu obitelj. S nakupljenim bijesom i sasvim ljudskim porivom za osvetom odlučio je raskrstiti pisanjem romana: traumi naime dati umjetničku formu kako bi oprostio, oprostiti pak kako bi zaboravio.

“Okretište” je, tvrdi autor, roman o nemogućnosti da se bilo što napravi – osim da se o jednoj takvoj životnoj situaciji koja te zadesi napiše roman. Riječ je dakle o autofikcionalnom djelu, Karakaševom dosad najintimnijem tekstu koji se bavi teškom psihofizičkom traumom protagonista, načinom njegova nošenja s njom i pronalaženjem mehanizama ponovnog vraćanja povjerenja u ljude i svakodnevicu. Ali u romanu nema niti spektakla niti crne kronike, jer književnost je za Damira Karakaša oduvijek bila jezik, ne puko opisivanje događaja.

Zbog nužnosti pridržavanja epidemioloških mjera broj posjetitelja ograničen je pa je dolazak obavezno najaviti e-mailom na odrasli@knjiznica-koprivnica.hr ili telefonom na 048/622-363 (108).

Veselimo se Vašem dolasku!

 

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice