Predstavljanje knjige Barokne četverolisne crkve u sjeverozapadnoj Hrvatskoj dr. sc. Dubravke Botice

27. svibnja 2016.

U petak 3.6.2016. u 19 sati u Gradskoj vijećnici održat će se predstavljanje knjige Barokne četverolisne crkve u sjeverozapadnoj Hrvatskoj – prilog istraživanju tipologije sakralne arhitekture 18. stoljeća dr. sc. Dubravke Botice. S autoricom će o knjizi razgovarati Miroslava Vučić, urednica u nakladničkoj kući „Školska knjiga“, a učenici Umjetničke škole „Fortunat Pintarić“ izvest će djela njemačkog kompozitora kasnog baroka Johanna Sebastiana Bacha. Predstavljanje knjige provodi se u suradnji Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica sa „Školskom knjigom“ iz Zagreba, Povijesnim društvom Koprivnica i Umjetničkom školom „Fortunat Pintarić“.
 
Dr. sc. Dubravka Botica od prosinca 1999. godine zaposlena je kao znanstvena novakinja na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu na kojem je 2000. izabrana u zvanje asistentice, 2010. godine u zvanje docentice, a 2015. u zvanje izvanredne profesorice. Drži nastavu na dodiplomskome i diplomskom studiju na Katedri za umjetnost renesanse i baroka te na poslijediplomskome doktorskom studiju povijesti umjetnosti na kojem je voditeljica smjera za umjetnost renesanse i baroka. Njezino je područje istraživanja usmjereno na umjetnost i arhitekturu novog vijeka, posebno na hrvatsku arhitekturu u srednjoeuropskome kontekstu, te na istraživanje uloge naručitelja, stvaranja zbirki i metodologije povijesti umjetnosti. Članica je Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, European Architectural History Network i Hrvatskoga DAAD kluba.

Četverolisne crkve najvažnija su ostvarenja barokne sakralne arhitekture na području sjeverozapadne Hrvatske i Štajerske. Učinak razvedenoga prostornog rješenja iznimne sceničnosti dopunjen je i pojačan skladnom opremom, što čini neraskidivu cjelinu baroknog Gesamtkunstwerka. To jedinstvo prostora i opreme s lakoćom prenosi promatrača u nadzemaljski svijet – barokni theatrum sacrum.

U knjizi koja će biti predstavljena prikazana grupa četverolisnih crkava (trinaest u Hrvatskoj i devet u Štajerskoj) zrcali ključne teme arhitekture 18. stoljeća – od složenoga prostornog rješenja, skladnog suživota arhitekture i opreme te angažiranih naručitelja do modificiranja tijekom razdoblja gradnje – a otvara i važna pitanja istraživanja graditeljske djelatnosti u tom razdoblju. Svi su ti čimbenici, poput kamenčića složenog mozaika, zaslužni za nevjerojatnu graditeljsku djelatnost čiji nas tragovi i danas okružuju u kulturnome pejzažu sjeverozapadne Hrvatske.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane, a knjiga će se moći kupiti po povoljnijoj cijeni.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice