PREDSTAVLJANJE KNJIGA SNJEŽANE BANOVIĆ

7. svibnja 2014.

„Kazalište krize“
„Država i njezino kazalište: Hrvatsko državno kazalište (1941-1945)“

U srijedu 14. svibnja 2014. godine u 19 sati u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica u suradnji sa Zavodom HAZU Križevci organizira predstavljanje dviju knjiga ugledne kazališne redateljice Snježane Banović. Uz autoricu, knjige će predstaviti dr. sc. Darko Lukić, književnik i profesor na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb.

Snježana Banović do danas je ostvarila preko četrdeset režija u Hrvatskoj i u inozemstvu te objavila mnoštvo tekstova i recenzija o kazalištu, kulturnoj politici, kazališnom menadžmentu i produkciji u časopisima te dnevnim i tjednim tiskovinama. Predaje na Akademiji dramske umjetnosti, a obavljala je ugledne funkcije članice Vijeća za kazalište Ministarstva kulture RH, predsjednice Vladinog povjerenstva za Dramu Dubrovačkih ljetnih igara te ravnateljice Drame HNK u Zagrebu.
Knjiga „Država i njezino kazalište“ rezultat je trogodišnjeg autoričina rada na opsežnim proučavanjima arhivske građe o Hrvatskom državnom kazalištu u razdoblju 1941. – 1945. godine, te istraživanja dosad nepoznatih događaja u četverogodišnjem razdoblju djelovanja središnje kazališne kuće u vrijeme NDH. Kazalište je unutar strogog ustaškoga koncepta trebalo biti nositeljem novog preporoda hrvatske kulture. Knjiga prikazuje i sudbine istaknutih pojedinaca unutar tog miljea pa osim što ima znanstvenu težinu, važan je prilog istraživanju slabo istraženog područja naše kulturne i političke povijesti te rekonstrukcija cjelokupnoga društvenoga života u razdoblju NDH. U knjizi „Kazalište krize“ sabrani su tekstovi koji analiziraju nacionalnu kazališnu politiku od 19. stoljeća do danas. Autorica ukazuje na trajnu krizu uzrokovanu kroničnim nedostatkom strategije njezina razvoja i kontekstom hrvatske kazališne produkcije u odnosu na naše susjede i druge kazališne uzore iz prošlosti. Također, dio tekstova bavi se razvojem brojnih političkih sustava iz prošlosti te njihovim snažnim utjecajem na rad Hrvatskoga narodnog kazališta, na hrvatske festivale i pozicije ključnih ličnosti iz naše kazališne prošlosti i sadašnjosti.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice