Predstavljanje knjiga Đorđa Matića “Niotkuda s ljubavlju” i “Šifrirano, biografija”

27. rujna 2022.

U srijedu, 28. 9. 2022. u 18 sati u Knjižnici i i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica (Stručno-znanstveni odjel, 2. kat) gostuje književnik Đorđe Matić s predstavljanjem dviju najnovijih  knjiga “Niotkuda s ljubavlju” i “Šifrirano, biografija” (Naklada Ljevak, 2021. i 2022.). U  posljednjih godinu dana ove su ga knjige svrstale u sam vrh popularnosti na domaćoj književnoj sceni. S  romanom “Niotkuda s ljubavlju” bio i jedan od pet finalista ovogodišnje književne nagrade tportala za najbolji roman u 2021. godini. Zbirka novih i izabranih pjesama “Šifrirano, biografija” također je doživjela odličnu recepciju kao autorova duhovna biografija koju je obilježila dugogodišnja emigracija.

Đorđe Matić je  pjesnik, esejist, prevoditelj i kritičar, poznat u glazbenim i književnim krugovima u zemlji i inozemstvu. Zanimljiv je i elokventan gost brojnih književnih festivala. Susret s njime u koprivničkoj Knjižnici održat će se u okviru programa Šetnja kroz Stručno-znanstveni odjel čiji je cilj predstavljanje ne samo zanimljivih osoba iz širokog dijapazona umjetničkog i znanstvenog stvaranja, već i upućivanje  kroz razgovor s gostima na druge knjige i medije iz fonda Knjižnice na teme koje se problematiziraju. Ovaj puta bit će to knjiga napisana u  17. stoljeću “De regno Dalmatiae et Croatiae : libri sex” Ivana Lučića, kojega nazivaju ocem  hrvatske historiografije, a ujedno jedna od najstarijih knjiga iz fonda koprivničke Knjižnice (izdanje iz 18. stoljeća). Kakva je povezanost Lučićeve povijesne knjige s romanom “Niotkuda s ljubavlju” više će se moći saznati na književnom susretu. Voditeljice programa bit će Sonja Delimar i Dijana Sabolović-Krajina.

Đorđe Matić  rođen je 1970. u Zagrebu, gdje je i odrastao. Od 1991. živio je najprije u Italiji, a zatim u Nizozemskoj, gdje je u Amsterdamu studirao englesku i talijansku književnost.

Urednik je i koautor Leksikona YU mitologije (Rende, Beograd, 2004), i koautor (s Merimom Ključo) trojezičnog muzičkog priručnika Eastern European Folk Tunes (Schott World Music, 2009). Surađivao je na više albuma world i etno glazbe i u Nizozemskoj predvodio muzičku grupu Gadjo orkestra, u kojoj je pjevao i svirao udaraljke.

Uredio je više publicističkih, kao i nekoliko knjiga iz polja povijesnih znanosti.  Objavio je pjesničke zbirke Lingua franca (Prosvjeta, Zagreb, 2013) i Haarlem Nocturne (Uitgeverij In de Knipscheer, 2016, na nizozemskom jeziku), zatim knjige eseja o glazbi Tajni život pjesama – hrvatska popularna muzika devedesetih (Antibarbarus, Zagreb, 2014) i Tajne veze (hrvatsko izdanje: Sandorf, Zagreb; srpsko izdanje: Heliks, Smederevo, 2017), te zbirku ogleda Historija i savremenici (Prosvjeta, Zagreb, 2018).

Godine 2020. objavljene su mu dvije esejističke knjige: na francuskom Visages du silence – Lica tišine (Theatroom, Pariz), i na srpskom knjiga Senke naših predaka: otrgnuto od zaborava (Portalibris, Beograd). U veljači 2021. izašla mu je nova zbirka poezije naslovljena Drugi zvuk (Presing, Mladenovac, 2021).

Prevodio je s engleskog, talijanskog i nizozemskog jezika, kao i na te jezike.

Svi zainteresirani su dobrodošli!

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice