Predavanjem i izložbom o Alzheimerovoj bolesti obilježen Dan starijih osoba

6. listopada 2014.

U ponedjeljak 29. rujna 2014. godine u Domu za starije i nemoćne u Koprivnici predavanjem Nevena Svibena o Alzheimerovoj bolesti obilježen je Međunarodni dan starijih osoba koji se svugdje u svijetu obilježava 1. listopada još od 1991. godine. 

Cilj obilježavanja tog dana je osvješćivanje potreba starijih članova društva i omogućavanje njihovog sudjelovanja u društvu u skladu s fizičkim i intelektualnim sposobnostima. U izlozima Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica može se do 8. listopada 2014. pogledati zanimljiva izložba fotografija pod nazivom „Alzheimer – ljudsko lice demencije” Mirjane Miljković i Nevena Svibena. 

Alzheimerova bolest teška je, neizlječiva, degenerativna bolest mozga koja svojim napredovanjem dovodi do demencije, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja te promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika. Projekt  „Alzheimer  –  ljudsko lice demencije“  sinteza je svega što Neven Sviben i Mirjana Miljković rade, tj. svjedočenje o Alzheimerovoj bolesti njihove majke i to poezijom, prozom, fotografijama, snimkama i javnim nastupima. Njihova majka, Marija Miljković, djevojački Grabar (85), rođena Legrađanka, devet je godina bolovala od Alzheimerove demencije, a oni su se za nju brinuli kod kuće. Svojim projektom nastoje istaknuti da tu bolest ne čine samo teški trenutci i patnja, nego u njoj postoji mnogo divnih trenutaka punih nježnosti te se nastoje oduprijeti prevladavajućem nihilizmu, čak cinizmu, tj. stavu o „besmislenosti  beskorisnog života takvih bolesnika“. Svojom umjetnošću žele potaknuti humaniji odnos prema starosti i bolesti. Izložene fotografije prikazuju njihovu majku kroz različite stadije bolesti te promjene i poteškoće koje su uočavali i s kojima su se suočavali.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice