PREDAVANJE ZA RODITELJE «TJELESNO KAŽNJAVANJE – NE NIKAKO!»

23. travnja 2009.

«IZAZOVI RODITELJSTVA» projekt je kojim u partnerstvu Obiteljski centar, koprivnička podružnica Udruge roditelja Korak po korak i Knjižnica i čitaonica Fran Galović organiziraju niz predavanja namijenjenih roditeljima i svima koji skrbe o djeci.

Predavanje pod nazivom «TJELESNO KAŽNJAVANJE – NE NIKAKO!» održat će Renata Glavica, dipl. psihologinja u Knjižnici i čitaonici Fran Galović Koprivnica u srijedu 29. travnja 2009. godine u 19 sati uz MEĐUNARODNI DAN ODGOJA BEZ BATINA koji se obilježava 30. travnja.

Tjelesno kažnjavanje kao metoda odgoja i discipliniranja djece ostavlja značajne posljedice na psihofizički razvoj djeteta. Iako se loše osjećaju kada tuku djecu, roditelji i odrasli koji to čine, primjenjuju ju jer:

– misle da će time izazvati promjenu ponašanja kod djeteta

– imaju osobno iskustvo jer mnogi su roditelji tukli svoju djecu

– misle da tuku djecu «za njihovo dobro» ne znaju drugačije.

Tjelesno kažnjavanje kao ponašanje pa i metoda discipliniranja djeteta u Hrvatskoj je zakonom zabranjena, a tijekom 2009. godine Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti provodi NACIONALNU KAMPANJU PROTIV TJELESNOG KAŽNJAVANJA DJECE. Ukidanje tjelesnog kažnjavanja djece ima kao krajnji cilj smanjivanje agresivnog ponašanja i nasilja jer se, između ostalog, njime prenosi i poruka da je u redu tući slabijeg od sebe te da je u redu tučnjavom i nasiljem rješavati probleme. Alternativa tjelesnom kažnjavanju je pozitivno tj. odgovorno roditeljstvo koje uključuje ponašanja roditelja temeljena na najboljim interesima djece, discipliniranje i poštivanje pravila bez primjene nasilja i nenasilno okruženje u kojem se razvija dijete.

Predavanje je usmjereno ka odgovorima na pitanja zašto NE tjelesno kažnjavanje i ŠTO UMJESTO njega?

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice