Predavanje „Psihička patnja i računalne igre“ i prikazivanje dokumentarnog filma „Otvoreni dijalog“

30. studenoga 2018.

Predavanje „Psihička patnja i računalne igre“ i prikazivanje dokumentarnog filma „Otvoreni dijalog“ redatelja Daniela Macklera
u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica

U četvrtak 6. 12. 2018. u 17:00 sati u Čitaonici tiska Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica Udruga Ludruga iz Zagreba, predstaviti će se sljedećim programom:
1.  Predavanje na temu „Psihička patnja i računalne igre: Integrativnobioetičke dimenzije
     Senuine žrtve“, Luka Perušić, Filozofski Fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Centar izvrsnosti za
     Integrativnu bioetiku
2. Diskusija nakon predavanja
3. Prikazivanje dokumentarnog filma „Otvoreni dijalog“, redatelja Daniela
    Macklera
4. Diskusija nakon projekcije filma uz sudjelovanje autora filma Daniela Macklera

Udruga Ludruga osnovana je zbog potrebe osoba sa psihosocijalnim izazovima za vlastitom afirmacijom, odnosno potrebom prestanka patronizirajućeg odnosa okoline i struke. Želja nam je bila pokrenuti osnaživanje ljudi  u zajednici stvaranjem mreža uzajamne podrške.
Ludruga je specifična upravo po tome što su je osnovale, u njoj aktivno rade i osmišljavaju projekte, aktivnosti i događanja upravo osobe sa psihosocijalnim izazovima i iskustvom liječenja u psihijatrijskim bolnicama.  
U radu Udruge sudjeluju i dobro su došli svi – i oni bez dijagnoza, stručnjaci s područja brige o psihičkom zdravlju, aktivisti, pripadnici ostalih marginaliziranih skupina, ali po principu isti među istima. Oni u aktivnostima sudjeluju kao dio tima kojemu je cilj i svrha rad na destigmatizaciji, detabuizaciji i senzibilizaciji javnosti za probleme s kojima se suočavaju osobe obilježene dijagnozama psihičkih bolesti.
Osnova takvih pozitivnih djelovanja su pozitivan i otvoren stav, podrška, iskrenost i tolerancija što je bit povjerenja i snage zajedničkog pomaka na bolje.

Svi smo mi različiti, različite snage, različite osjetljivosti, različiti koji puta i od sebe samih, već kako prolazimo kroz razne faze svog vlastitog života. Misija Ludruge  je  promicanje psihičke raznolikosti kao nečega što može obogatiti (a ne ometati) našu LJUDNICU u kojoj živimo i trebali bismo živjeti kao 100% ljudi. Više o nama možete pronaći ovdje http://ludruga.hr/
Luka Perušić je na 1. Međunarodnom transdisciplinarnom simpoziju „Bioetika i aporije psihe“ u Zagrebu 2017. godine prvi put održao predavanje na temu „Psihička patnja i računalne igre: Integrativnobioetičke dimenzije Senuine žrtve“. Evo kratkog sažetka iz programske knjižice:
„Stvaralaštvo interaktivne multimedije, čije je glavno i najviše zastupljeno djelo računalna igra,
doživjet će sudbinu jednaku sudbini filmskog stvaralaštva. Nakon izvornog opiranja, interaktivna multimedija postat će integralni dio ljudskog života, a računalna igra postat će, s jedne strane, afirmirana umjetnost, s druge strane, koristan alat u mnogim djelatnostima, uključujući i psihoterapiju. Izvorna negativna istraživanja i agende već sada gube na svojoj snazi, a kroz narednih deset godina može se očekivati promjena paradigme. U Republici Hrvatskoj, međutim – ali sasvim očekivano – potrajat će dok se mogućnosti računalnih igara i interaktivne multimedije primjereno prepoznaju. Sada se većinski vjeruje da igre služe zabavi, zombificiranju i poticanju na nasilje. Iz perspektive integrativne bioetike i filozofije, međutim, analitičko-sintetički kapacitet i potencijal tih djela na zavidnoj je razini. Senuina žrtva, priča herione koja pati od psihoze iz računalne igre Hellblade (2017), poslužit će kao primjer za ukazivanje na društveno pozitivne i znanstveno intrigantne aspekte računalnih igara, odnosno interaktivne multimedije.“

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice