PREDAVANJE POVODOM DANA OSOBA S DOWN SINDROMOM

10. ožujka 2011.

Što je Down sindrom? Kako integrirati djecu s Down sindromom u redoviti odgojno-obrazovni sustav? naziv je predavanja što će ga održati Dinka Vuković, predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom u četvrtak, 17.3. 2011. u 18.00 sati u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica (Čitaonica tiska). Cilj je ukazati na problem nedovoljnog uključivanja djece s Down sindromom u redoviti odgojno-obrazovni sustav. Predavačica će govoriti o pozitivnim iskustvima rješavanja takvih prepreka u Hrvatskoj i u svijetu.

Predavanje organiziraju Knjižnica i Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Koprivnica povodom 21.3., Dana osoba s Down sindromom.

Sindrom Down je jedan od najčešćih genetskih poremećaja. Jedno od 650 novorođene djece u općoj populacije rađa se s ovim poremećajem, dok se učestalost povisuje i više puta s porastom dobi majke. Danas se sve više djece sa sindromom Down potiče na uključenje u normalne učionice sa svojim vršnjacima. U nekim slučajevima uključeni su u posebne programe, dok su u drugim slučajevima potpuno uključeni u svakodnevni školski rad s ostalom djecom. Cilj je u potpunosti ih uključiti u edukacijski i socijalni život zajednice. Djeca sa sindromom Down su izrazito emotivno topla, gotovo uvijek unose vedrinu u sredinu u kojoj se nađu, vrlo su tolerantna, blage naravi i potiču izrazitu naklonost sviju onih koji s njima dolaze u kontakt. Odrasle osobe sa sindromom Down je moguće zaposliti na velikom broju radnih mjesta. Često se radi o službeničkim poslovima ili raznoj ispomoći, no osobe sa sindromom Down na radnom mjestu dobivaju osjećaj da su korisni i ponose se svojim postignućima. Na radno mjesto uvijek donose svoj entuzijazam, pouzdanost i predanost poslu. Svake godine čine se veliki koraci u identificiranju gena na 21. kromosomu koji uzrokuju karakteristike Sindroma Down. Danas su znanstvenici čvrsto uvjereni da će u budućnosti, napretkom genetike i istraživanjem ljudske DNK, biti moguće poboljšati, ispraviti ili spriječiti mnoge probleme povezane s Down sindromom (više na web stranici Hrvatske zajednice za Down sindrom www.zajednica-down.hr).

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice