Predavanje o utjecaju Tai Chia na naše zdravlje

13. svibnja 2008.

U sklopu programa širenja zdravstvenih informacija u četvrtak 15. svibnja 2008. godine u 18.00 sati u Knjižnici i čitaonici «Fran Galović» Koprivnica (Čitaonica tiska) održat će se predavanje «Utjecaj Tai Chia na naše zdravlje», koje će održati Dominic Tešić, liječnik tradicionalne kineske i japanske medicine. Organizator predavanja je Tai Chi centar Koprivnica, koji je nedavno osnovan u okviru Udruge za rekreacijske vještine Zajednice športskih udruga Grada Koprivnice.

Dominic Tešić rođen je u Njemačkoj. U Njemačkoj je započeo studij medicine, a zbog interesa za istočnjačku medicinu nastavio ga u Japanu zajedno s bratom Sashom. Cjelokupno znanje zaokružuje studijem biološke medicine u Kini, te danas u klinici u Pitomači nudi medicinsku pomoć svima koji su je spremni prihvatiti.

Osim kao kineska borilačka vještina, Tai Chi je vještina koja opušta duh i tijelo, poznata i po tome što ima efekt «protiv starenja». Taoistički mudraci Tai Chi nazivaju eliksirom mladosti, jer se njime postiže dugovječnost i održava mladenački izgled. Riječ je o vještini koja se zasniva na blagim i umirujućim pokretima, usklađenim s disanjem, pa se preporuča i mladima i starima, zdravima i bolesnima Tai Chi je popularan i među sportašima jer na prirodan način povećava psihofizičke sposobnosti, koncentraciju i bolju koordinaciju pokreta. Pretpostavlja se da ova vještina potječe iz 12. stoljeća, kada je služila za borbu protiv neprijatelja. Tijekom vremena razvile su se brojne varijacije, dok najjednostavniji stil Tai Chia koristi 13 pokreta koji nose imena životinja. Pokreti se izvode blago i istom brzinom, a najviše od svega čine vas opuštenima i zadovoljnima.

Iako u Koprivnici postoji tradicija organiziranog prakticiranja Tai-Chia, nedavno pokrenuti centar poziva na suradnju sve koji prepoznaju vrijednost zdravog življenja i brige za zdravlje, kako biti povezan s prirodom i širiti dobro oko sebe. Osnovan je sa svrhom promicanja drevnih istočnjačkih vještina, ali i okupljanja svih onih koji imaju namjeru unijeti pozitivne promjene u svoj život.

Pozivaju se svi koji su spremni brinuti o svom zdravlju na ovo zanimljivo predavanje. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Kontakt:

Suzana Vrhoci

Mob. 091/90 54 087

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice