PREDAVANJE O CYBERBULLINGU ILI NASILJU NA INTERNETU

29. listopada 2008.

U četvrtak, 30. listopada 2008. godine u 13.00 sati u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica (Čitaonica tiska) održat će se Interaktivno predavanje pod nazivom “Cyberbulling – nasilje na Internetu: prednosti i nedostaci modernih oblika komuniciranja”. Predavač će biti Marija KRMEK, psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

O predavanju:
O internetu se posljednjih godina govori više nego o svim ostalim medijima zajedno. Broj korisnika iz godine u godinu raste, a mnogi od njih su djeca. To pokazuju i rezultati istraživanja koje je provela Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba i Hrabri telefon: 73% djece ima neko iskustvo u korištenju interneta, a 58% ga koristi svakodnevno. Upravo stoga je važno imati na umu da, iako internet pruža brzu dostupnost različitim i zanimljivim informacijama, kao i komunikaciju s velikim brojem ljudi, potrebno je biti svjestan i opasnosti koje može predstavljati.

Nasilje među vršnjacima preko interneta (eng. cyberbullying), predstavlja situacije kad je dijete izloženo napadu drugog djeteta ili grupe djece, putem interneta ili mobilnog telefona. Uključuje poticanje grupne mržnje, napade na privatnost, uznemiravanje, uhođenje, vrijeđanje, nesavjestan pristup štetnim sadržajima te širenje nasilnih i uvredljivih komentara. U okviru anonimnosti, jedne od glavnih obilježja interneta, koja često daje lažni osjećaj sigurnosti, moći, osjećaj da se nekažnjeno mogu ne poštovati socijalne norme i ograničenja te bez fizičkog kontakta s publikom, djeca i mladi teže vide i razumiju štetu koju njihove riječi mogu nanijeti.

Međutim, posljedice nasilja preko interneta katkad mogu biti i ozbiljnije od onih prouzročenih nasiljem u stvarnim situacijama. Razlozi koji tome prethode mogu biti slijedeći: publika nasilja preko interneta često je mnogo šira od one na školskom igralištu ili u razredu; kod nasilja na internetu postoji snaga pisane riječi koja djeluje konkretnije i realnije od izgovorene; mogućnost izbjegavanja nasilnog ponašanja je vrlo mala, s obzirom na to da se na internetu može dogoditi u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu. Izloženost djece ovakvom obliku nasilja može rezultirati osjećajem usamljenosti, tuge, straha, nesigurnosti, lošom slikom o sebi, niskim samopouzdanjem, psihosomatskim tegobama, depresivnošću, a u ekstremnim slučajevima i pokušajem suicida.

O predavaču:

Psihologinja Marija Krmek radi od 2004.godine u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba. Od 2005. godine u trajnoj je edukaciji iz kognitivno-bihevioralne psihoterapije i trenutno završava drugi stupanj. U tijeku svog stručnog usavršavanja pohađala je više dodatnih edukacija iz područja traumatiziranosti djece, korištenja psihologijskih mjernih instrumenata i tretmanskih metoda. Koautor je dva priručnika:– Nasilje preko interneta – cyberbullying (Buljan Flander, Krmek, Borovec, Muhek) i Spolni razvoj djece (Krmek, Milanović).

Aktivna je na Hrabrom telefonu kao član Edukacijskog tima, u Savjetovalištu za djecu i roditelje u Dječjoj kući Borovje te kao voditelj Škole za roditelje. Održala je više predavanja za stručnjake i roditelje iz područja zlostavljanja i zanemarivanja djece.

Kao autor radova sudjelovala je na više stručnih kongresa. Asistent je na katedri za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku. Kao istraživač sudjeluje u znanstvenom projektu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Psihobiološki korelati stresa.

Sudionici predavanja:

Predavanju će prisustvovati učenici, nastavnici i stručni suradnici iz sve tri koprivničke osnovne škole – OŠ “Braće Radić, OŠ “Antun Nemčić-Gostovinski i OŠ “Đuro Ester”.

Ideja predavanja:
Ideju za temu ovog predavanje dali su studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu – Centar studija Koprivnica u sklopu projekta »Marketinško planiranje i organizacija događanja u neprofitnim organizacijama» s ciljem uvođenja u Knjižnicu i čitaonicu «Fran Galović» nove knjižnične usluge informac

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice