Predavanje Mije Špoljar

20. svibnja 2011.

Pozivamo Vas

u ponedjeljak, 18. 4. 2011. u 19.00 sati na predavanje

Milje ŠPOLJAR

RODNI STUDIJI DANAS

Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica (Čitaonica tiska na prvom katu)
Suvereno vodeći koprivničku publiku kroz teoriju rodnih studija kao relativno novu znanstvenu disciplinu, ali i najznačajnije društvene procese u proteklih nekoliko stoljeća Milja Špoljar je došla do posljednjeg predavanja u ciklusa Što su to zapravo rodni studiji?

Govorit će o razdoblju nakon pada Berlinskog zida te pojasniti razloge nepostojanja trećeg vala feminizma. Na primjeru filma Babel ilustrirat će suvremene rodne studije i otkriti razloge zašto je teorija intersekcionalnosti, spomenuta još u prvom predavanju, temeljni dio svake rodnoteorijske rasprave. Osim toga, raspravljat će se i o politikama identiteta te vidjeti zašto su upravo one razlogom nepostojanja jedinstvenog feminističkog pokreta u suvremenom društvu. Koji su identiteti prevladavajući u svakome od nas i što nas zapravo potiče na isticanje određenih identitetskih kategorija – primjerice, poput religijskih ili etničko-nacionalnih – samo su neka od pitanja kojima ćemo se baviti u zadnjem predavanju ovog ciklusa.

Koprivničanka Milja Špoljar nakon završenog studija francuskog jezika i književnosti te komparativne književnosti u Zagrebu studirala rodne studije na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti (Mađarska), Sveučilištu u Lodzu (Poljska) te Sveučilištu u Utrechtu (Nizozemska). Magistrirala je prošle godine obranivši radnju na temu pravne feminističke involviranosti u sukob na prostoru bivše Jugoslavije te načina na koji su međunarodne pravne klauzule kreirale postratnu stvarnost na ovim prostorima.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice